Ny studie: Så kan obligatorisk ventilationskontroll moderniseras

Ny studie: Så kan obligatorisk ventilationskontroll moderniseras

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Flera brister finns med den nuvarande tappningen av den obligatoriska ventilationskontrollen, visar nya intervjustudier som forskningsinstitutet RISE har genomfört.

1991 infördes den obligatoriska ventilationskontrollen, OVK:n, med syfte att förbättra inomhusklimatet i byggnader. Kontrollen omfattar de flesta typer av lokaler och flerbostadshus. Den görs både innan lokalen tas i bruk och därefter var tredje eller sjätte år beroende på ventilationssystem. Sedan 2006 ingår det även i besiktningen att undersöka vilka åtgärder som kan göras för att förbättra energihushållningen i ventilationssystemet utan att försämra inomhusklimatet.

RISE har inom projektet ”Moderniserad ventilationskontroll” gjort intervjustudier för att ta reda på hur den obligatoriska ventilationskontrollen fungerar, uppfattas och används. De intervjuade i studien anser att det finns brister i nuvarande tappning. Utifrån dessa synpunkter har RISE tagit fram förslag för hur OVK:n skulle kunna moderniseras för att ge en bättre innemiljö och för att verkligen minska energianvändningen i byggnaden. Bland annat föreslås att den nuvarande verksamheten och den faktiska innemiljön i byggnaden inkluderas på ett bättre sätt i OVK:n, och inte bara kontrollera att ventilationen uppfyller kraven som ställdes när systemet togs i bruk. Ett annat förslag är att höja miniminivån på energisparåtgärder då det är något som hanteras väldigt olika och nivån varierar kraftigt. RISE föreslår även möjlighet för OVK-kontrollanten att utföra efterbesiktning för uppföljning av åtgärder och tydliga och samstämmiga krav i lagstiftning vad gäller behovs- och närvarostyrning, avstängd/reducerad ventilation m.m.

Annons

Det är tråkigt att OVK:n inte fungerar på ett bra sätt. Det skulle behövas mycket mer åtgärder på ventilationen, både för att minska energianvändningen och förbättra innemiljön, påpekar Kristina Fyhr, projektledare på RISE.

Foto: RISE

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.