Ny studie om säkrare återvinning av byggavfall

Ny studie om säkrare återvinning av byggavfall

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Att öka materialåtervinningen kan ge många miljövinster men det kan också öka risken för att farliga ämnen och kemikalier recirkuleras i samhället enligt en ny rapport.

IVL Svenska Miljöinstitutet och Avfall Sverige har studerat ett antal kemikalier i olika produkter, bland annat freoner i byggisolering och mjukgörare i Polyvinylklorid (PVC) för att se vart de tar vägen i avfallshanteringen.
– Bättre kunskap på det här området kan leda till säkrare och ökad materialåtervinning eftersom oönskade kemikalier effektivare kan tas bort ur kretsloppet, säger Elin Belleza, avfalls- och kemikalieexpert på IVL Svenska Miljöinstitutet, i ett pressmeddelande.

Giftfritt då men inte nu

Många  produkter som har lång livstid kommer till avfallsledet flera årtionde efter att det tillverkades. Dessa produkter var vid sin tillverkning ofta ”giftfria”, men kan innehålla kemikalier som senare har visat sig vara skadliga.

Ett exempel är freonämnet CFC som använts bland annat till skumplaster för isolering och är förbjudet i Sverige sedan mitten av 90-talet men som idag går att hitta i rivningsavfall. Enligt IVL räknar man med att cirka 72 ton CFC-ämnen från bygg-och rivningsavfall hanteras felaktigt i Sverige varje år.
– Här har de som beställer och utför rivningar ett mycket stort ansvar så att det material som ska gå till destruktion faktiskt gör det, och inte hamnar på villovägar. Det ligger också ett stort ansvar på tillsynsmyndigheterna att effektivt bedriva tillsyn och informera om vilka lagar och regler som gäller, säger Elin Belleza.

 

 

Sponsrat innehåll från Swisspearl
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.