Ny studie: klimatsmart med lättbalkar och mer träbaserade material

Ny studie: klimatsmart med lättbalkar och mer träbaserade material

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

IVL och KTH har i en serie undersökningar jämfört klimatpåverkan för olika byggkonstruktioner. Den senaste studien visar att ett flerbostadshus med lättbalkar i trä och isolering av cellulosa har lägre klimatpåverkan än de andra byggplattformarna som hittills har analyserats.

IVL Svenska Miljöinstitutet och KTH har tidigare beräknat klimatpåverkan för ett flerbostadshus i sex våningar som ligger i kvarteret Blå Jungfrun i Hökarängen i Stockholm. Huset som byggdes med ytterväggar och stomme av betong har sedan använts som referenshus för att studera ett antal alternativa konstruktionslösningar och för att kunna jämföra dem ur ett livscykelperspektiv.

I den senaste studien, Referensbyggnaden Blå Jungfrun med träbaserade element med lättbalkar och cellulosaisolering – en klimatdeklaration för hela byggnaden och livscykeln, genomförd på uppdrag av Norrlands Trähus och Masonite Beams, har IVL tittat på en byggplattform med ett ’trä-resurseffektivt’ byggnadskoncept. Konstruktionen består av lättbalkar i trä och har cellulosaisolering och byggsystemet har därefter jämförts med ett träregelsystem eller ett massivträbyggande baserat på korslimmat trä.

Som ett normalt småhus

Resultatet från studien visar att byggsystemet från Masonite Beams har lägre klimatpåverkan än de andra byggplattformarna som hittills har analyserats. Klimatpåverkan för att bygga flerfamiljshuset beräknas till 176 kg koldioxid per kvadratmeter vilket är jämförbart med ett enfamiljshus med trästomme och platta av betong.

– Med tanke på att det går åt mindre mängd trä för det här systemet kan man säga att denna lättbyggnadsteknik är mer resurseffektiv än de andra träkonstruktionerna vi har tittat på. Resultatet ligger i nivå med en klimatpåverkan som ett normalt småhus, säger Martin Erlandsson.

Byggnaden innehåller alla byggdelar samt omfattar hela livscykeln och går därmed längre än det krav på klimatdeklarationer som kommer gälla från januari 2022 för alla nybyggnader i Sverige, menar Martin Erlandsson.

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.