En ny studie visar att produktionskostnaden för el från en solcellsinstallation skiljer sig åt beroende på vilken typ av byggnad anläggningen är monterad på.
I studien, som är genomförd av Profu på uppdrag från Energimyndigheten, har man tittat på kostnader för produktion av el från solceller, och på vilka faktorer som påverkar att kostnaden skiljer sig åt mellan olika typer av tak. Man har även kopplat kostnadsbedömningen till en potential för respektive kostnadsnivå. Kostnads- och potentialberäkningarna har gjorts på ett flertal kategorier av byggnader; småhus, flerbostadshus, fritidshus, offentliga lokaler, industrifastighet, lantbruksfastighet, kommersiella lokaler och komplementbyggnader (ex garage och förråd).
Produktionskostnad för respektive takyta
I studien har man tittat på hur mycket solel som skulle kunna produceras från befintliga takytor i bra sollägen. Det har kopplats till en kostnad för produktionen för respektive takyta. Kostnadskalkylerna tar hänsyn till tre faktorer. Kostnader för investeringen (installation och material), drift och underhåll är en faktor, kalkylförutsättningar, såsom avkastningskrav, en andra och mängden el som produceras en tredje faktor.
Billigast på småhustak i södra Sverige
Enligt studien finns det en stor total potential för solelsproduktion på Sveriges takytor och en betydande del av den till produktionskostnader under 1 kr/kWh. Resultatet visar också att spridning i kostnad för el från solceller är stor och beror delvis på vilken typ av byggnad som solcellerna monterats på. De billigaste anläggningsklasserna utgörs huvudsakligen av söderlägen i södra Sverige på småhustak och komplementbyggnader, men även på tak tillhörande flerbostadshus och offentliga lokaler. En viktig förklaring till att dessa byggnadstyper återfinns i den lägre kostnadsregionen är, enligt Energimyndigheten, den lägre kalkylräntan.