Ny simhall lyser upp Täby Park

Ny simhall lyser upp Täby Park

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Fasadens vita, bakgrundsbelysta och perforerade plåtkassetter kontrasterar mot den svarta betongens slipade terrazzo och glimrande ballast. I mörkret skimrar Täbys nya simhall som en ädelsten och lyser upp den nybyggda stadsdelen Täby Park utanför Stockholm.

Med sitt strategiska läge, beläget vid entrétorget samt ett stenkast från motorvägen och Roslagsbanan, har anläggningen snabbt blivit ett landmärke för både boende och förbipasserande. Badanläggningen, på drygt 10 500 kvadratmeter, rymmer en 50-meters tävlingsbassäng med tio banor och en läktare, två varma undervisningsbassänger med höj- och sänkbar botten, omklädning med bastur, ett familjebad med barnbassänger och strömkanal. I badhuset finns även träningslokaler samt servering i direkt anslutning till bassängerna. På insidan har arkitekterna skapat en välkomnande känsla med varma nyanser av terrakotta och orange i mittkärnan samt blått och turkost i bassängrummen.

En attraktiv solitär

Ansvarig för designen är arkitekt och projektledare Malin Ahlstedt på Norconsult, ett av Nordens ledande konsultföretag inom samhällsbyggnad med specialistkompetens inom bland annat badanläggningar. Förutom arkitektur har Norconsult bidragit med ett flertal kompetenser i projektet, till exempel badvattenrening, akustik, visualisering samt BIM-samordning.

Enligt Malin Ahlstedt var visionen att skapa en byggnad som skulle bli en attraktiv solitär med en tydlig och välkomnande karaktär. De estetiska värdena i designen av byggnaden och specialistkunskap inom badhus, vägde tungt för kommunen vid valet av arkitekt.

För att åstadkomma den önskade effekten utformades den svart-vita fasaden i flera olika material, där ett spännande, organiskt mönster skapades genom perforering av fasadkassetterna med hål i olika storlekar i syfte att mjuka upp den svarta betongen och de stora glaspartierna. Den vita, bakgrundsbelysta och perforerade plåtfasaden ger även en vacker ljusvariation i fasaden över dygnet. Materialen, kulörerna och detaljerna är genomtänkt utformade och gestaltade för hållbarhet över tid och för att skapa trivsamma miljöer.

Krävde en rad specialister

Detaljrikedomen i fasaden krävde ett nära samarbete mellan en rad specialister för att lösa alla de tekniska utmaningar som arbetet medförde. Leverantör av kassetter till fasaden var Ruukki. Med sin kompetens och erfarenhet av att arbeta med fasadplåt fungerade Ruukki som ett bollplank för arkitekterna. Materialet som användes var Ruukki Liberta® fasadkassetter, som är vikta på alla sidor för att ge maximal stabilitet. Plåten fick till exempel kragas ut för att skapa utrymme för belysningen och specialbearbetas för hörnen. Samtidigt ställde det intrikata, organiska mönstret betydande krav både på produktionen av kassetterna och på ett skickligt plåtslageri för installationen.

Uppdraget var en utförandeentrepenad med COBAB som byggentreprenör och Täby kommun som byggherre. Det första spadtaget togs 2020, anläggningen slutbesiktigades i juli 2022 och öppnades för allmänheten hösten samma år. Täby simhall nominerades till årets stadsbyggnadspris 2023 i Täby.

5 frågor till arkitekt Malin Ahlstedt

Vad ville du uppnå med designen av byggnaden? Målet var att skapa en solitär med starkt och tydligt formspråk som syns på långt håll – och som samtidigt upplevs som välkomnande när man kommer nära. Det var en viktig anledning till att vi ägnade så mycket omsorg ner i minsta detalj i utformningen av fasaden. Det var också viktigt med en uppdelning av simhallens volymer för att hjälpa besökarna att orientera sig genom badets olika delar. Tillgängligheten har varit en grundläggande aspekt genom projektet eftersom anläggningen ska passa alla invånares behov.

Vilka utmaningar fanns det i projektet? Storleken på projektet, och den mängd olika aktörer som var inblandade, var en utmaning i sig. Enbart på vårt kontor var vi 20 personer som arbetade med simhallen. Men samarbetet med alla parter – inte minst Täby kommun och Ruukki – gick väldigt smidigt och vi är enormt stolta över resultatet. Täby simhall har blivit ett bra referensprojekt för oss. Det fanns också många andra utmaningar. Ett exempel är alla detaljer i fasaden, som hur plåtarna skulle monteras i förhållande till betongfasaden och belysningen, vilket vi löste bra i nära samarbete med Ruukki och Odensala Plåtslageri.

Varför valde du perforerad plåt till fasaden?

Jag ville att byggnaden skulle kännas välkomnande – även om vi hade minskat antal fönster ur energibesparingssynpunkt. Plåtarna som sveper över fasaden åstadkommer spännande ljuseffekter, som är speciellt framträdande när det är mörkt då badet har flest besökare.

Varför Ruukki som producent?

Vi hade god erfarenhet från tidigare projekt och vi behövde en samarbetspartner som skulle förstå vad vi ville uppnå – och hur det skulle åstadkommas. Vi utmanade Ruukki med de speciallösningar som krävdes och vi behövde ett bollplank för våra idéer. Men Ruukki förstod – och slutresultatet blev väldigt bra.

Hur stor roll spelade hållbarhet i projektet?

Väldigt stor. Anläggningen ska hålla över tid, både materialmässigt och estetiskt. Den ska också vara energieffektiv, vilket är en anledning till att vi minskat antal fönster. Plåtarna som sveper förbi de fönster som finns ger dessutom solskydd och minskar behovet av kylning av luften. Simhallen är projekterad för att uppnå Miljöbyggnad Silver.

Om projektet
Projekt: Täby simhall
Produkt: Ruukki Liberta® 550 fasadkassetter i kulör RAL 9002
Mål: Att skapa en attraktiv, välkomnande och långsiktigt hållbar mötesplats som inspirerar Täbyborna till ett aktivt och socialt liv
Arkitekt: Norconsult
Installation: Odensala Plåtslageri
Uppdragsgivare: Täby kommun
År: 2020-2022

Sponsrat innehåll från Swisspearl
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.