Ny rapport visar hur biobaserad industri kan nå en koldioxidfri produktion

Sverker Danielsson, BioInnovation. Foto: Johan Olsson

Ny rapport visar hur biobaserad industri kan nå en koldioxidfri produktion

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

I en områdesanalys som CIT Renergy tillsammans med Chalmers Industriteknik tagit fram på uppdrag av det strategiska innovationsprogrammet BioInnovation, identifieras tekniker och åtgärder som kan leda till ett högre resursutnyttjande av råvaran i den biobaserade industrin.

Uppdraget för analysen var att beskriva hur en koldioxidfri produktion där varje kolatom kommer till nytta och används i värdeskapande produkter skulle kunna bli verklighet. I analysarbetet har intervjuer med forskare och industrirepresentanter samt rundabordssamtal genomförts.

Tre teknikspår visar vägen

Tre viktiga teknikspår för vägar till en koldioxidfri produktion identifieras i analysen. Det handlar om lösningar som i många fall redan idag eller inom en nära framtid är tekniskt möjliga.

– Det första spåret omfattar tekniker som gör att en större del av kolet i den vedråvara som idag går till massaproduktion kan tillvaratas i produkter. Det andra fokuserar på ökat utbyte av material, kemikalier och drivmedel från fasta restströmmar som idag går till förbränning, och det tredje spåret har fokuserat på koldioxidinfångning där koldioxiden antingen används som råvara för nya produkter eller lagras permanent för att skapa negativa utsläpp, säger Elin Svensson, CIT Renergy.

I rapporten beskrivs de tekniker som ses som möjliggörare i de olika spåren. Ett exempel är att på de kemiska massa- och pappersbruken ersätta svartlutsförbränning i sodapannor med svartlutsförgasning. Ett annat exempel är att ta vara på fler sidoströmmar, genom att exempelvis börja ta ut lignin och förädla till nya produkter. Inom sågverks- och träindustrin kan ett högre materialutbyte nås genom att optimera virkessågningen i kombination med att restprodukter nyttjas som råvara för produktion av biodrivmedel eller kemikalier.

Nya affärsmöjligheter

Det finns starka drivkrafter för förändring, som visas i företagens egna klimatmål, strategier och certifieringar, samt nationella och internationella mål. Drivkraften är kopplad till de nya affärsmöjligheter som skapas genom att en större andel av de gröna kolatomerna nyttjas i produkter.

All utveckling som innebär att en större andel av skogsråvaran nyttiggörs i produkter medför dock också att en mindre del blir tillgänglig för värme- och elproduktion. Oavsett vilket teknikspår som väljs kommer energibalanserna i massa- och pappersbruk och sågverk påverkas, och det innebär att nya tekniker måste integreras på ett effektivt sätt i verksamheterna. Begränsad tillgång till förnybar el och elnätskapacitet lyfts fram som ett möjligt hinder för att klara av den ökade elektrifiering som krävs för att nå en koldioxidfri produktion. Företagen måste också ta höjd för kapitalintensiva investeringar och tekniska risker då ny teknik ska implementeras.

– Processintegration, energieffektivisering och elektrifiering kommer därför att vara helt avgörande för att kunna nå målet om en koldioxidfri biobaserad produktion, säger Hanna Ulmefors, Chalmers Industriteknik.

– Med den här områdesanalysen får vi nu en mer tydlig bild kring hur den biobaserade industrin kan nå ökad koleffektivitet samt hinder och drivkrafter för fortsatta utvecklingssteg, säger Sverker Danielsson, biträdande programchef på det strategiska innovationsprogrammet BioInnovation.

Sponsrat innehåll från Paroc
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.