ANNONS

Ny modell ska ge säkrare design av flerfamiljshus i trä

annons
ANNONS

Ett nytt projekt vid Linnéuniversitetet ska utveckla beräknings- och designprocedurer för flerbostadshus i trä.

De beräkningsmodeller som finns i dagsläget är främst framtagna för mindre byggnader. Ett nytt projekt vid Linnéuniversitetet ska ta sig an denna utmaning som träbyggnadsindustrin står inför. Målet är att utveckla effektiva tredimensionella modeller för analys av spänning och stabilitet hos flervåningshus byggda med prefabricerade moduler i trä. Den så kallade finita element-metoden kommer att användas i projektet. Med metoden blir det möjligt att i detalj analysera mycket komplexa tekniska problem med datorers hjälp.

– Med modellen kommer man att kunna studera hur en hel byggnad uppför sig globalt i form av deformationer, svängningar, fuktrelaterade deformationer och så vidare när byggnaden utsätts för olika statiska och dynamiska laster, berättar Sigurdur Ormarsson, professor i träbyggnadsteknik vid Linnéuniversitetet och projektledare.

Det 2,5 år långa projektet kommer också att utgöras av experimentella undersökningar för att ta fram materialdata för de viktigaste typerna av sammanfogningar i trävolymmodulerna. Modellen ska kunna användas för digital produktutveckling innan man skapar själva byggnaderna och bidra till säkrare konstruktioner i framtiden, säger Sigurdur Ormarsson.

Sponsrat innehåll från Abetong
ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

2 Kommentarer

  1. Trä eller betong? - FRAKKA - Stambyten och fastighetskonsulttjänster
    2017-07-10 at 08:48 Svara

    […] hallbartbyggande.com […]

  2. Trä eller betong? - FRAKKA
    2018-02-06 at 12:34 Svara

    […] byggindustrin.se http://www.byggvarlden.se hallbartbyggande.com […]

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.

PROVA HÅLLBART BYGGANDE UTAN KOSTNAD

FULL TILLGÅNG TILL ALLT INNEHÅLL

Nu vill vi erbjuda dig att prova på hela vårt innehåll. Genom Hållbart Byggande får du uteslutande kvalitetsjournalistik och en heltäckande bevakning av bygg- och fastighetssektorn – alltid med ett hållbarhetsperspektiv. Nyheter, aktuella projekt, intervjuer, fördjupningar, analyser, branschtrender, karriär och mycket mer.

2 månader gratis. Avsluta när du vill.