Ny grundläggningsmetod minskar klimatavtrycket
ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]
Inom fastighetsförvaltning och byggnationer i kommunen jobbar vi hela tiden med att minska vår klimatpåverkan. Därför provar vi nu en ny metod för att lägga husgrunder, så kallad koljerngrund.
Koljerngrunden består av stålreglar med skivor av återvunnet glas mellan. Koljern är dyrare i materialinköp än den traditionella betonggrunden, men tar i gengäld mycket kortare tid för entreprenören att lägga. Totalt sett blir kostnaden därför marginellt högre.
– Det som krävs är en väldigt plan grusbädd. Det får skilja högst 3 millimeter i höjd mellan olika delar på en 250 kvadratmeter stor platta, berättar Simon Gottfridsson, teknisk förvaltare.
Återvunnet material som går att återvinna igen
Det krävs alltså en lite större noggrannhet vid underarbetet innan grunden läggs. Grundläggningen är också känsligare för väder, då regn och hårda vindar kan sätta stopp. Men eftersom det inte krävs någon torktid alls, går det ändå snabbare total
[aas_zone zone_id="20603"]
Lämna en kommentar
Regler för kommentarer på Hållbart Byggande
Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.