Ny forskning: limträ klarar hårda brandkrav

Ny forskning: limträ klarar hårda brandkrav

annons

Brandtest som har genomförts i en ny norsk studie visar att limträkonstruktioner kan dimensioneras till att upprätthålla sin bärkraft genom ett fullständigt brandförlopp.

Norske Limtreprodusenters Forening och konsultbolaget Sweco har genomfört en studie i samarbete med SP Fire Research i Trondheim. Enligt studien kunde de undersökta limträbalkarna behålla sin bärkraft genom ett fullständigt brandförlopp, från antändning och fullt utvecklad brand till avsvalning. Därmed visar studien också på att även mycket stora objekt med limträ som bärande konstruktionsmaterial uppfyller kraven i gällande brandnorm, skriver Svenskt Trä.

– Testresultaten stärker argumenten för att använda limträ i höga och stora byggnader, säger Johan Fröbel, chef teknik och distribution. Jag hoppas att byggbranschen tar till sig resultatet i studien. Kunskapsbrist får inte göra att man väljer bort limträ till förmån för alternativ som är sämre ur både miljö- och brandperspektiv.

annons

Relaterade artiklar

Annons

One Comment

  1. Mest läst på Hållbart byggande under 2017 | Hållbart Byggande
    2017-12-29 at 07:03 Svara

    […] Ny forskning: limträ klarar hårda brandkrav […]

Lämna en kommentar

Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla sorters påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.