ANNONS
Ny forskning: limträ klarar hårda brandkrav

Ny forskning: limträ klarar hårda brandkrav

annons
ANNONS

Brandtest som har genomförts i en ny norsk studie visar att limträkonstruktioner kan dimensioneras till att upprätthålla sin bärkraft genom ett fullständigt brandförlopp.

Norske Limtreprodusenters Forening och konsultbolaget Sweco har genomfört en studie i samarbete med SP Fire Research i Trondheim. Enligt studien kunde de undersökta limträbalkarna behålla sin bärkraft genom ett fullständigt brandförlopp, från antändning och fullt utvecklad brand till avsvalning. Därmed visar studien också på att även mycket stora objekt med limträ som bärande konstruktionsmaterial uppfyller kraven i gällande brandnorm, skriver Svenskt Trä.

– Testresultaten stärker argumenten för att använda limträ i höga och stora byggnader, säger Johan Fröbel, chef teknik och distribution. Jag hoppas att byggbranschen tar till sig resultatet i studien. Kunskapsbrist får inte göra att man väljer bort limträ till förmån för alternativ som är sämre ur både miljö- och brandperspektiv.

ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

En kommentar

  1. Mest läst på Hållbart byggande under 2017 | Hållbart Byggande
    2017-12-29 at 07:03 Svara

    […] Ny forskning: limträ klarar hårda brandkrav […]

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.

PROVA HÅLLBART BYGGANDE UTAN KOSTNAD

FULL TILLGÅNG TILL ALLT INNEHÅLL

Nu vill vi erbjuda dig att prova på hela vårt innehåll. Genom Hållbart Byggande får du uteslutande kvalitetsjournalistik och en heltäckande bevakning av bygg- och fastighetssektorn – alltid med ett hållbarhetsperspektiv. Nyheter, aktuella projekt, intervjuer, fördjupningar, analyser, branschtrender, karriär och mycket mer.

2 månader gratis. Avsluta när du vill.