Nu invigs världsunika Vattentorget i nya Slussen

Nu invigs världsunika Vattentorget i nya Slussen

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Igår uppnåddes en ny milstolpe i Slussen, då Vattentorget öppnade – en ny levande mötesplats belägen på vattnet mellan Gamla stan och Södermalm. Det firades med en festlig invigning med musikuppträdanden, foodtrucks, panelsamtal och aktiviteter för stora som små.

Vattentorget utgör hjärtat i nya Slussen. Det är strategiskt beläget ovanpå utloppet mellan Mälaren och Saltsjön och omger Victoriaslussens tre kanaler. Här har White Arkitekter på uppdrag av Stockholm stad skapat en levande vistelseplats med generösa gång- och cykelstråk och många sittplatser. Det bilfria torget utgör en viktig lösning för ett av innerstadens mest trafikerade områden.

Unik mötesplats

– Vi är så glada och stolta över att äntligen få visa upp resultatet för stockholmarna Vattentorget ger besökarna möjlighet att uppleva staden från en helt ny vinkel och njuta av vattnet, stadspulsen och Stockholms silhuett från första parkett, säger projektteamet på White.

Vattentorget är en unik mötesplats som förenar vattenregleringsinfrastruktur med högkvalitativa offentliga ytor. Det gör att torget inte bara är en plats för teknisk briljans, utan också en plast för social interaktion, konst och kultur med utrymme för offentliga konstverk och tillfälliga installationer. Under Slussbron finns även två nya lokaler som kommer att bidra till liv och rörelse även kvälls-och nattetid, vilket stärker torgets som vistelseplats.

Historia möter nutid

– Vattenorget är ett gott exempel på hur man kan skapa stora mervärden genom att integrera infrastruktur med arkitektonisk kvalitet. Materialpaletten knyter an väl till platsens historia med dess robusta kajer samtidigt som den bidrar med ett modernt uttryck. Vi hoppas att stockholmarna kommer att ha stor glädje och användning för platsen vi skapat, säger projektteamet.

Sponsrat innehåll från Swisspearl
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.