Miljöstrategipriset till Riksbyggen

Miljöstrategipriset till Riksbyggen

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Riksbyggen har utsett till vinnare av Miljöstrategpriset 2015. Företaget får priset för sitt verktyg som gör det smidigare att arbeta med med ekosystemtjänster.

Tillsammans med Sweco har Riksbyggen utvecklat ett verktyg som omfattar sexton olika ekosystemtjänster. De ger en indikation på markens naturliga förutsättningar och hur människor utnyttjar dem och därmed skapas ett värde före exploatering. I verktyget ingår också ett kartotek med åtgärder som Riksbyggens projektledare kan använda sig av i planeringen för att bevara, förstärka eller kompensera olika ekosystemtjänster.

– Det känns så himla kul att vi vann och för oss är det ett kvitto på att vi gör rätt! Att vinna gör att vi får mer kraft och kan jobba vidare och orka lägga in en extra växel och köra i ett ändå högre tempo. Nästa steg blir att göra på liknande sätt i vårt arbete med social hållbarhet, säger Charlotta Szczepanowski, hållbarhetschef på Riksbyggen.

Juryns motivering till utmärkelsen lyder:

Annons

”Riksbyggen går i frontlinjen när det handlar om att ta hänsyn till ekosystemtjänster vid nyproduktion av byggnader. Genom att tillsammans med Sweco ta fram ett verktyg för att arbeta med ekosystemtjänster har de konkretiserat begreppet och tagit det till en praktisk och hanterbar nivå. Genom att ställa krav på att markens ekopoäng inte får försämras vid exploatering har Riksbyggen också integrerat ekosystemtjänsterna i affärsplanen. Juryn bedömer att Riksbyggens arbetssätt har potential att ge avtryck utanför verksamheten.”

Priset delades ut av miljö- och klimatminister Åsa Romson på Miljö & Utvecklings konferens Miljöstrategidagen den 12:e november.

Lina Öien på Riksbyggens hållbarhetsavdelningen tog emot utmärkelsen. Foto: Riksbyggen

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.