Miljonstöd till forskning om klimatneutrala städer

Miljonstöd till forskning om klimatneutrala städer

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Med målet att skapa förutsättningar för bättre planering och beslutsfattande kring hållbara energisystem och klimatneutrala städer får tre projekt inom Forskarskolan Energisystem över 30 miljoner kronor i stöd enligt ett nytt beslut fattat av Energimyndigheten.

EU:s forsknings- och innovationsuppdrag föreslår att det ska finnas 100 klimatneutrala städer i Europa innan år 2030. Sverige har satt som mål att år 2040 ska landets elproduktion vara 100 procent förnybar, något som kräver fortsatt utbyggnad av vindkraft och av elnäten. Mot denna bakgrund har Energimyndigheten beslutat att ge ca 35 miljoner kronor till tre projekt inom Forskarskolan Energisystem som fokuserar på bostäder, stadsdelar och städer.

– Med projekten vill vi skapa förutsättningar för bredare och djupare faktabaserade underlag. På så sätt får vi bättre förutsättningar för planering och beslutsfattande kring hållbara energisystem och klimatneutrala städer, säger Viveca Sjöstedt, handläggare på Energimyndigheten.

Annons

Energisystemens planering

“Massive Urban Missions (MUM): Att utveckla och leverera klimatneutrala städer” ska undersöka vad som är kommuners nycklar till framgång i klimatomställningen. Projektet kommer att bland annat undersöka vilken roll som smart integrerad infrastruktur spelar för förverkligandet av klimatneutrala städer. Projektet “Socio-teknisk ekologi: Energisystem i urbana områden med hög hållbarhetsprofil” ska undersöka energisystemens planering och framväxt i tre stadsdelar. Stadsdelar, byggnader och hushåll och relationerna däremellan utforskas närmare för att bättre förstå energisystemens planering och framväxt i städer.

“Nätresiliens – bostäders möjligheter att bidra till ett mer resilient elnät” fokuserar på småhusens roll i att förutse, anpassa sig och snabbt återhämta sig av störningar i elnätet och får drygt 10 miljoner kronor av stödet. Den tekniska delen av projektet undersöker hur hushåll kan minska den inkommande eleffekten under kortare och längre perioder samt vilka konsekvenser det får för de boende samt nyttan för elnätet.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.