Enligt pågående forskning vid Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) drar många nybyggda hus mer energi än vad som var tänkt från början. Det skriver SVT Nyheter.
Vid nybyggnation görs alltid en beräkning över husets förväntade energianvändning. I en studie som just nu pågår på KTH har det visat sig finnas stora skillnader mellan vad som planeras innan huset byggs och hur mycket energi som faktiskt går åt i verkligheten när huset väl är på plats.
– Det kan vara väldigt stora skillnader. För flerbostadshus är det uppskattningsvis 20 procent. Men för andra typer av byggnader, som restauranger, kan det i extremfallet vara upp till 200 procent i skillnad, säger forskaren Camilla Hjortling, som sammanställer energianvändningen i nyare svenska hus, till SVT Nyheter.
Enligt henne kan orsakerna till detta variera från hus till hus. Det kan bero på fel, eller att man använder sig av schabloner som inte tar hänsyn till exakt vad huset ska användas till. Camilla Hjortling uppmanar nu fastighetsföretagen att hålla ett extra öga på energiförbrukningen i varje nybygge, från idé till färdigt hus.
– Det blir alltid billigast om man gör rätt från början, säger hon till SVT Nyheter.
Den fullständiga rapporten från KTH som innehåller en genomgång av tusentals byggnader kommer att presenteras senare i år.
Foto: iStock