Lunds stadsbyggnadspris till nya tingsrätten

Lunds stadsbyggnadspris till nya tingsrätten

Lunds stadsbyggnadspris 2018 har tilldelats arkitekterna bakom nya tingsrätten, FOJAB arkitekter.

Nya tingsrätten, utformad i kopparplåt, glas och natursten, finns på den västra sidan av Lunds stationsområde, de delar av huset som allmänheten når ligger samlade i ett utsträckt rum i två plan som öppnar sig med stora glasytor mot parken. Juryn vill prisa byggnaden bland annat för hur den ger ett starkt visuellt inryck både på nära och längre håll och för dess klassiska arkitektur i modern form.

Juryns motivering lyder: ”En komplex byggnad, med höga krav på säkerhet och effektiva flöden, har gestaltats med fokus på såväl funktionalitet, som värdighet och transparens mot omgivande stadsrum. Gedigna och genomtänkta materialval, hög kvalitet såväl exteriört som interiört, ger en upplevelse av skulptural dynamik och omsorg från helhet till detaljer. En klassiskt ordnad arkitektur i modern kostym, där den trappade byggnadsvolymen landar vackert vid entréplatsen i söder, och vattenspegeln med dess konstverk möter Bjerredsparken på ett raffinerat sätt. Byggnaden ger både ett starkt visuellt intryck på nära håll, och utgör samtidigt en på avstånd ståtlig och viktig fond sett från Clemenstorget på andra sidan järnvägen. Nya Tingsrätten blir en viktig hörnsten i utvecklingen av Lund C.”

Höga krav på funktion och miljö

Det är Fojab arkitekter som har ritat den nya byggnad för tingsrätten som invigdes i augusti 2018.

– Utifrån platsens förutsättningar och ett program med höga krav på säkerhet, funktion, miljö och kvalité har vi gestaltat en modern byggnad, som samtidigt väl ansluter till Lunds byggnadstradition, säger Kjell Adamsson, arkitekt och vice VD på FOJAB.

– Vi är stolta över entrén till Lund där den nya tingsrätten snabbt har blivit ett vackert och naturligt tillskott. Tingsrättens roll i stadsmiljön är sinnebilden av kraften i arkitekturen och hur arkitekter och byggaktör tillsammans har tillfört platsen nya unika värden, säger Marcus Horning, juryns ordförande och Lunds stadsbyggnadsdirektör.

Den nya tingsrätten är ca 10 500 kvadratmeter stor, disponerat på sju plan varav ett under mark. Fasaden på Lunds nya tingsrätt utgörs i huvudsak av koppar och glas medan sockeln består av kalksten. Byggnaden ska även certifieras enligt Miljöbyggnad nivå Guld.

Delats ut sedan 1990

Lunds stadsbyggnadspris delades ut första gången 1990. Priset har instiftats av LKF, som en gåva till 1000-årsjubilerande Lunds kommun. Syftet med priset är “att premiera arkitekter, som på ett förtjänstfullt sätt har bidragit till stadsbildens utveckling i Lunds kommun. Arkitektoniska insatser som förenar utveckling av stadsbilden, god funktion för brukare och skönhetsvärden ska särskilt framhållas”.

Foto: Kasper Dudzik

Sponsrat innehåll från Schneider Electric

Relaterade artiklar

Leave A Comment