Luleå gör energisatsning vid idrottsplatser

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Allt högre energikostnader sammantaget med dåligt med ljus, dyrt att byta ljuskällor och få tag i reservdelar har gjort att idrottsplatser i Luleå behöver ses över. Skälen var många för kommunen att investera i ny belysning till idrottsplatserna i Luleå. Lösningen blev strålkastare från Cardi och installationerna utfördes av Eitech.

Patrick Zetterkvist, avdelningschef Idrott & Friluftsliv på Luleå kommun, berättar om bakgrunden:
– Jag har under flera års tid stridit för att Luleå kommun ska ha en central pott för energiinvesteringar i kommunala anläggningar. Till slut fick jag gehör och nu har man beslutat att avsätta 10 miljoner kronor årligen. Vi har tidigare bytt belysning i ett elljusspår, med resultatet att vi där sparar 86 procent energi vilket innebär att vi fick igen hela investeringen på fem år. Med de goda erfarenheterna så beslöt vi oss för att söka energiinvesteringar från potten för att byta ut belysningen på några idrottsplatser och en skidbacke. Vårt äskande blev beviljat och vi tog därefter kontakt med vår ramentreprenör Eitech för att få förslag och offert på lösning.

Vill sänka underhållskostnader och energieffektivisera

Totalt var det fråga om fotbollsplaner samt en ishockeyrink på fyra idrottsplatser, Hertsö IP, Porsö IP, Sunderby IP och Örnäset IP. På alla ställena var belysningen gammal av typen metallhalogen och högtrycksnatrium, gav dåligt med ljus och det var stora underhållskostnader för att byta ljuskällor. Dessutom ville man reducera energiförbrukningen.

– När vi fått in förfrågan ringde jag upp Conny Wallmark på Elektroskandia och tillsammans åkte vi runt på alla idrottsplatserna för att kolla in förutsättningarna. Vi handlar mycket elmateriel av Elektroskandia, inte minst belysning då de är kompetenta och har ett brett produktprogram. Bland annat har det blivit ett stort antal klassrum i skolor där vi satt upp många armaturer av modellen Cardi Box, säger Urban Lundberg, projektledare Eitech.

– Efter att ha tittat på alla ställen och fått in underlag kontaktade jag vår ljusdesignavdelning för att de skulle ta fram förslag på lämpliga armaturer och göra belysningsberäkningar, säger Conny Wallmark, belysningssäljare Elektroskandia.

Belysningsberäkningar gör stor skillnad på sista raden

I den här typen av anläggningar utgår man från kraven i boken Svensk Standard SS-EN 12193:2018 – Ljus och belysning – Sportbelysning. Den styr hur ljuset skall vara på olika anläggningar, ljusets jämnhet och hur mycket ljuset får blända utövarna.

– Vi föreslog strålkastare av typ T-300 och även den starkaste modellen Alos1000, för upp till 40 meter höga master. På varje plan skulle det monteras mellan 22 till 24 strålkastare på belysningsmasterna. Vi tog även fram energikostnadskalkyl för varje idrottsplats. Som exempel kan nämnas att på Porsöns IP skulle bytet till våra strålkastare, förutom bättre och mer ljus, göra en energibesparing på 39 procent vilket motsvarar sänkta kostnader på närmare 68.000 kronor per år, säger Conny Wallmark.

– Med hjälp av belysningsberäkningarna och energikostnadskalkylerna som vi fick av Elektroskandia var det lätt för oss att sen presentera lösningen för Luleå kommun och de accepterade vår offert, kommenterar Urban Lundberg.

Vinkeln på belysningen viktig

När det sen var dags att montera den nya belysningen så hörde Conny Wallmark av sig till Caroline Caesar, marknadssupport Belysning Elektroskandia, för att ta fram monteringsanvisningar för hur strålkastarna skulle vara riktade.

– Det är mycket viktigt att strålkastarna är rätt vinklade, så att de ej lyser in i närliggande hus, upp i himlen eller rakt ner i marken. Med våra monteringsanvisningar blir det enkelt för kunden, det spar tid och det blir rätt. I vår monteringsanvisning har vi räknat ut vinkeln på strålkastarna beroende på väderstreck och med detta underlag blir det lätt för installatören att stå med kompassen i liftkorgen och rikta in ljuset, säger Caroline Caesar.

– De här monteringsanvisningarna var till stor hjälp och utan dem skulle inställningen av vinkeln av strålkastarna fått göras mest på måfå. Nu kunde vi direkt få till rätt jämnhet på belysningen över planen, säger Urban Lundberg.

– Det är nu mycket stor skillnad på ljuset vid våra idrottsanläggningar. Samtidigt känns det helt rätt att kunnat bidra till en stor energibesparing i kommunen, inte minst viktigt i dessa tider med energikris och höga priser, säger Patrick Zetterkvist.

Sponsrat innehåll från Swisspearl
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.