Lokalt engagemang och globala landmärken i Paris

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Paris vann WWFs stadsutmaning Global Earth Hour City Challenge, mycket tack vare sitt framgångsrika engagemang bland medborgarna. Genom ny innovativ och grön arkitektur vill staden också ständigt förnya sig och visa vägen för fler hållbara storstäder.

– Medan världen förbereder sig för att omsätta klimatavtalet i handling föregår Paris med gott exempel. Staden har tagit klimatinitiativ som både engagerar befolkningen och visar vägen för många av världens växande storstäder. De är välförtjänta vinnare, säger Carina Borgström-Hansson, globalt ansvarig för Earth Hour City Challenge.

Paris har stått i fokus på flera sätt när det gäller hållbar utveckling de senaste åren, inte minst genom sitt värdskap för klimatmötet COP21. Staden har också byggt upp en central klimatavdelning i sin administration och utvecklat en utvärderingsprocess för att säkerställa att inga avvikelser från hållbarhetsmålen görs. En stark drivkraft bakom stadens accelererade hållbarhetsarbete är dess borgmästare, Anne Hidalgo. Hon har bland annat lagt ner mycket energi på hållbar mobilitet. Fler trafikzoner har fått hastighetsbegränsningar på 30 km/tim, antalet cykelbanor har fördubblats och till år 2020 har man bestämt att alla dieselfordon ska fasas ut. Sedan 2001 har antalet cyklister fördubblats, 400 km längre cykelväg har tillkommit och resor med tunnelbana har ökat med 16 %. Man har infört ett hyrcykelsystem, Vélib´, och ett bilhyrsystem, Autolib´ och planerar att ändra parkeringskraven. Man ska också underlätta för eldrivna fordon, i sin egen fordonsflotta och indirekt via subventioner för taxis och inköp av eldrivna mopeder och cyklar. Paris har också arbetat med att förvandla avfall till förnybart bränsle och 500 miljoner euro, 5 % av stadens budget, har investerat i klimatprojekt som medborgarna får rösta fram.

– Jag är mycket glad och stolt att Paris och dess invånare får detta pris. Detta pris uppmuntrar oss att gå ännu längre i vårt arbete med att länka samman folkhälsa med miljöarbete. Städer har alltid varit i frontlinjen av förändring och har alltid tidigt förutsett och förutspått framtiden. Detta gör dem till nyckelaktörer i den ekologiska omställningen. Paris kommer att anta denna utmaning. Invånarna är riktiga klimathjältar och kommer att rädda klimatet genom lokalt engagemang som går i linje med deras lokala kultur. Klimatutmaningen är till stor del en social utmaning, säger Anne Hidalgo.

Bain-Douches Castagnary, 15e. Det röda tegelhuset från 1930-talet som tidigare varit ett allmänt badhus är tänkt att bli Frankrikes högsta träbyggnad, tänkt att inhysa lägenheter och arbetsplatser för företag. Design: Équipe Red.

Bain-Douches Castagnary, 15e. Det röda tegelhuset från 1930-talet som tidigare varit ett allmänt badhus är tänkt att bli Frankrikes högsta träbyggnad, tänkt att inhysa lägenheter och arbetsplatser för företag. Design: Équipe Red.

Edison Lite, 13e. Den franska arkitekten Manuelle Gautrand valdes ut för sitt förslag om att skapa ett växtbeklätt bostadskvarter bredvid ett konservatorium i 13e arrondissementet.  Design: Manuelle Gautrand Architecture.

Edison Lite, 13e. Den franska arkitekten Manuelle Gautrand valdes ut för sitt förslag om att skapa ett växtbeklätt bostadskvarter bredvid ett konservatorium i 13e arrondissementet. Design: Manuelle Gautrand Architecture.

Omskapande arkitektur

En annan satsning i staden handlar om att uppfinna Paris på nytt. Genom tävlingen Réinventer Paris, initierad av borgmästaren, vill man få fram innovative designförslag från arkitekter och utvecklare för 23 olika nyckelplatser i Paris. Målet att förutsäga hur morgondagens Paris ska komma att se ut. Alla platser är byggnader eller landområden som antingen ägs av staden eller av hyresvärdar för subventionerade bostäder (social housing) eller utvecklare som är med och bidrar till tävlingen. Varje projekt förväntas integrera ett framåttänkande förhållningssätt med energiproduktion, konsumtion och återhämtning, och även inkludera ekologiska material och innovativ plantering.

– En stad som Paris måste kunna uppfinna sig själv på nytt i varje ögonblick för att möta de många utmaningar den står inför, säger Anne. Framförallt när det kommer till bostäder och allt relaterat till densitet, segregation, energi, motståndskraft och flexibilitet. De är viktigt idag att hitta nya gemensamma sätt att arbeta som formar framtidens huvudstad.

Till de vinnande bidragen hör bland annat ett helt bostadskvarter draperat i grönska och med en algbiofasad, en gammal tågstation omformad till ett center för avancerad forskning, en spektakulär byggnad med glasfasader och 1000 träd på toppen samt en gammalindustrilokal som förvandlats till ett hållbart bostadsprojekt.

Tour de la Biodiversité

Den franske arkitekten Édouard Francois har redan skapat ett grönt landmärke i Paris, närmare bestämt i det 13:e arrondissementet. När han skapade byggnaden M6B2 Tour de la Biodiversité ville han visa invånarna att det finns en stor potential med att bygga höga hus, då de kan skapa biologisk mångfald. Byggnaden är täckt av växter från vild natur och den blir därmed ett verktyg för att sprida nya frön. Höjden gör att vinden kan sprida dessa frön till den omgivande urbana miljön. En grön titaniumplätering ger byggnaden en unik design. Den är tänkt att likna mossa, tänkt att ge Paris en grön aura. Ett nät i rostfritt stål utanpå beklädnaden täcker den 16 våningar höga byggnaden och gör att klätterväxter kan frodas längs byggnaden. På taket finns det en trädgård och balkongerna mellan fasaderna paketerar hela byggnaden och ger den en böjd kontur.

Paris Smart City 2050

Som en del i Paris klimatmål att minska 75 % av utsläppen av växthusgaser till 2050 har arkitekten Vincent Callebaut ritat sin framtidsvision av Paris 2050, 2050 Paris Smart City. Den består av byggnader som producerar energi till sin omgivning och består av åtta prototyper tänkt att ta fram nya ekovänliga sätt att leva med respekt för naturen.

Arkitekten Vincent Callebauts framtidsvision av Paris 2050.

Arkitekten Vincent Callebauts framtidsvision av Paris 2050.

De består av stora byggnader med torn med solceller oh termiska sköldar, elproduktion och uppvärmning av vatten t ex. Prototyperna omfattar även vertikala parker med alg-bioreaktorer, bambutorn med grönsaksodlingar och broar inspirerade av maneter. Idéerna är galna och kanske aldrig blir verklighet under vår livstid, men de inspirerar sannerligen till nytänkande och uppfinningsrikedom.

Ternes Villiers, 17e. The Multi-layered City, ett förslag där man binder samman urban odling och grönska med Boulevard Périphérique’s ringled. Nätverket av trädgårdar för invånarna närmare naturen, bidrar till luftrening och gör staden vackrare. Design: Jacques Ferrier Architectures / Chartier Dalix Architectes / SLA.

Sponsrat innehåll från Paroc
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.