Lindholmens Tekniska Gymnasium nominerat till EU Mies Award

Foto: Bert Leandersson/KUB Arkitekter

Lindholmens Tekniska Gymnasium nominerat till EU Mies Award

ANNONS

Annons

Lindholmens Tekniska Gymnasium i Göteborg, ritat av KUB arkitekter, är nominerat till ett av världens finaste arkitekturpriser, European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award.

Det var Göteborgs stads ambition att byggnaden skulle bli ett landmärke i det gamla varvsområdet. Det karaktäristiska sågtandstaket anknyter till områdets industrihistoria och bär också upp synliga solceller, vilka tillsammans med geolager bidrar till byggnaden som plusenergihus. Fasaden är klädd med mörkbrunt tegel. Byggnaden är konstruerad med en bärande stomme av trä, och de olika våningarnas öppna disposition motverkar mobbing och främjar trygghet genom att det går att ha full uppsikt över de gemensamma ytorna.

Lindholmens Tekniska Gymnasium har redan vunnit pris för Årets skolbyggnad och varit nominerad till Kasper Salin-priset.

– Vi är mycket glada över att få vara nominerade tillsammans med så mycket fin europeisk arkitektur. Lindholmens Tekniska Gymnasium är ett projekt vi är mycket stolta över, men som framförallt elever och lärare är mycket stolta över. Det betyder minst lika mycket för oss, säger Per Eric Persson, en av KUB:s grundare och ansvarig arkitekt för projektet.

EU Mies Award delas ut av Europeiska unionen och premierar samtida arkitektur i hela Europa. Priset delas ut ungefär vartannat år och vinnaren annonseras i april 2022.

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.