Lars Marcus vinner Kritikerpriset för “Städernas stenar”

Lars Marcus är årets vinnare av Kritikerpriset. Foto: Per Englund

Lars Marcus vinner Kritikerpriset för “Städernas stenar”

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

En bok som ger läsaren verktyg att förstå stadsplanering och som hävdar att närhet är viktigare än täthet. Lars Marcus, stadsbyggnadsprofessor på Chalmers, är årets vinnare av Sveriges Arkitekters Kritikerpris för boken “Städernas stenar – hur den byggda staden formar den levda staden”.

Lars Marcus tog emot priset på Arkitekturgalan den 9 april på Slagthuset i Malmö. Kritikerpriset delas ut av Sveriges Arkitekter sedan 1986, till upphovspersonen till den bästa arkitekturanalysen som publicerats under senaste året, eller till den eller de som gjort den mest anmärkningsvärda insatsen för att stärka samtalet om arkitektur och stadsplanering.

– Vi hade flera mycket bra kandidater, där de fyra nominerade visar bredden i vad arkitektur är och betyder, liksom vikten av att arkitekturkritik uppmärksammas. Med sin kombination av djup kunskap och pedagogisk framställning av vad stadsplanering är blev ändå Lars Marcus den givna vinnaren, säger Kritikerprisjuryns ordförande, journalisten Kerstin Brunnberg.

Juryns motivering:

Juryns motivering lyder: “Det vinnande bidraget övertygar läsaren om att arkitekturens roll är grundläggande och en absolut förutsättning för människans dagliga liv med fast mark under fötterna – men bara om arkitekturen förmår ge människor möjlighet att både skapa och leva livet i staden och kunna använda den byggda miljön för sina syften. Vägen till helvetet är stenlagd med goda föresatser, men vinnaren ger läsaren insikt i och användbara verktyg för att förstå att äkta stadsplanering är mer än goda föresatser.”

Lars Marcus är arkitekt och professor i stadsbyggnad på Chalmers. Där forskar han om hur stadens rumsliga form stödjer, ordnar och sätter gränser för människors vardag. Han är grundare av och tidigare partner i konsultföretaget Spacescape, som införde forskningsverktyget Space syntax i Sverige. Lars Marcus har också gett ut flera böcker och vetenskapliga skrifter om stadsbyggnad.

De som tävlade med Lars Marcus och “Städernas stenar” om Kritikerpriset är:

Arkitekter och konstnärer Johanna Fager, Jo Mikkel Sjaastad Huse och Nicole Cecilie Bitsch Pedersen för “Nya Lövholmen”, ett medborgarförslag för ett omdaningsområde i södra Stockholm.
Helena Mattsson, professor i arkitekturens historia och teori, för boken “Architecture and Retrenchment” som är en analys av samspelet mellan arkitektur och nyliberalism.
Den samiska arkitekten Joar Nango för det kollektiva, nomadiska biblioteket “Girjegumpi”.

Sponsrat innehåll från Fristads
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.