ANNONS
Lagring av solvärme från sommar till vinter utforskas i fjärrvärmeprojekt

Lagring av solvärme från sommar till vinter utforskas i fjärrvärmeprojekt

annons
ANNONS

Solenergiföretaget Absolicon har beviljats 500 000 kr av region Västernorrland till projektet Framtidens Fjärrvärme som skall visa hur säsongslagring av solvärme från sommar till vinter kan ge billigare fjärrvärme.

Med stora värmelager, som lagrar hetvatten från sommar till vinter, kan fjärrvärmen i högre grad använda solvärme och spillvärme. Tekniken kommer från Danmark där solvärme med säsongslagring av värme redan installerats på flera platser.

– Värmelager som kan lagra hetvatten från sommar till vinter har stor potential att förändra våra energisystem, säger Joakim Byström, vd på Absolicon. Solvärme kan driva städer och industrier året om och kraftvärmeverk kan köras när elpriset är som högst, inte när värmen behövs som mest.

Delprojektet ”Förstudie för Framtidens fjärrvärme” är ett projekt finansierat av kommunerna Härnösand, Kramfors och Sollefteå tillsammans med Region Västernorrland. Medfinansiärer är även regionala energibolag, bostadsbolag och konsulter.

– En utmaning för många regioner i Europa är att de värmepannor som byggdes på 70- och 80-talet och i fyrtio år främst eldat kol för att levererat värme till fjärrvärmenät nu har nått slutet av sin tekniska livslängd. Solvärme borde idag vara det naturliga sättet att ersätta kol, inte att bygga nya gas- eller kolpannor, säger Joakim Byström.

Bara i de tre deltagande kommunerna Härnösand, Kramfors och Sollefteå, som köpte fastbränslepannor på 80-talet och framför allt eldat torv och biobränslen, skulle tre nya pannor kosta 800 miljoner kronor, en avsevärd summa för de tre små kommunerna.

Syftet för Absolicon att driva projektet är att skapa marknad i Europa för Absolicons robotiserade produktionslinor som producerar koncentrerande solfångare. Projektet är planerat att löpa ett år från 2019-02-01 till 2019-12-31 och omfattar hela Västernorrland och Jämtland, men med fokus på Härnösand, Kramfors och Sollefteå.

Foto: Absolicon

ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.