Läckande ledningar främsta orsaken till vattenskador

Läckande ledningar främsta orsaken till vattenskador

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Vattenskador i kök och badrum är vanligast, visar statistik från Vattenskaderapporten som sammanfattar samtliga försäkringsbolags vattenskador under 2018. Oftast handlar det om läckande ledningssystem och installerad utrustning såsom disk- eller tvättmaskin.

62 procent av alla vattenskador orsakas av läckage från ledningssystem för kall- och varmvatten, värme och avlopp. 22 procent av vattenskadorna orsakas av installerad utrustning såsom disk- eller tvättmaskin, varmvattenberedare, kyl eller frys. Övriga vattenskador, 16 procent, orsakas av läckage genom tätskikt i badrum, tvättstugor eller andra utrymmen som är försedda med golvbrunn. Störst risk att råka ut för vattenskador löper ägare av villor eller fritidshus byggda på 1970-talet.

– Vattenskador kan egentligen enkelt begränsas genom att du anlitar en seriös installatör som ser till att din utrustning installeras efter de krav och normer som branschen tagit. Ett annat tips är att regelbundet se över utrustningen under hela dess livslängd, då kan du förkomma olyckan, säger Hans Söderström, expert på installationsteknik VVS på Installatörsföretagen.

Annons

Vattenskaderapporten ges ut av Vattenskadecentrum, där de större försäkringsbolagen samt VVS-och tätskiktsbranscherna ingår. Rapporten bygger på nästan alla försäkringsbolags skaderapporter under 2018. De vanligaste orsakerna till vattenläcka i kök är enligt rapporten rör (29 %), diskmaskin (19 %) och koppling (18%). Vanligaste orsakerna till vattenläcka i bad/dusch är läckage genom tätskikt i golv (22 %), rör (21 %) och läckage vid tätskiktets anslutning till golvbrunn (15 %).

– För GVKs del jobbar vi vidare med kontroll och uppföljning på utförda våtrumsarbeten. 2018 gjordes 1600 kontroller av våtrum utförda av GVK-auktoriserade företag. Vid dessa kontroller fann GVK att i 97 procent av våtrummen var tätskiktsanslutningen till golvbrunnen felfri. Något man som beställare kan tänka på är att anlita ett företag som systematiskt följer upp sitt kvalitetsarbete, säger Johan Aspelin, VD på GVK.

Totalt kostade vattenskadorna försäkringsbolagen och fastighetsägarna uppskattningsvis närmare 10 miljarder under 2018.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.