Läckagelösning vinner pris i energitävling

Foto: Dennis Ulander, LDL Media

Läckagelösning vinner pris i energitävling

ANNONS

Annons

Umeå-baserade startupbolaget Flow Belows innovation för att lokalisera inläckage i rörnät vann första pris i Mälarenergis NRGY Hub Open Data Challenge.

Tävlingen arrangeras med syfte att hitta innovationer som bidrar till effektiviseringar och ökad hållbarhet på områdena energi- och vattenanvändning. Priset är ett pilotprojekt med det kommunala VA-bolaget till ett värde av 200 000 kr.

Lika mycket vatten som vi spolar ned i toaletten och duschen läcker in i våra avloppsnät på väg mot reningsverket. Vatten läcker in via felkopplingar och för att våra nedgrävda och åldrande rör inte längre är täta. Utmaningen är att hitta alla dessa oönskade läckor så att man kan åtgärda dem. Flow Below har en lösning på det här som baserar sig på temperaturmätning. Resultatet presenteras som en karta över rörnätet där man kan se var det läcker in mer och mindre vatten.

– Vi vann för att vi kunde visa att det finns dolda sätt att spara energi här, säger Fredrik Sahl, vd och grundare av Flow Below.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.