Labbhus i Uppsala är världens främsta BIM-projekt

Foto Aksel Alvarez Jurgueson

Labbhus i Uppsala är världens främsta BIM-projekt

ANNONS

Annons

Kontors- och labbhuset Celsius i Uppsala har utsetts till världens främsta BIM-projekt på buildingSMART Virtual Summit.

Byggstyrning, som varit både BIM-samordnare och projektledare för Celsius, fick ta emot priset. BIM-modellen laddats med så mycket information att den går att använda som enda bygghandling för hela projektet ned i minsta detalj. Det har resulterat i avsevärt färre byggfel och ändringar samt en fullständig digital tvilling för framtida förvaltning.

Kontors- och labbhuset, som byggts åt Vasakronan, är certifierat enligt LEED Platinum. White Arkitekter har gestaltat huset och spelade en nyckelroll i utvecklingen och implementeringen av de komplexa metoder som möjliggör att få ut mer värde av BIM-modellen.

– I slutänden blir det både billigare och bättre för kunden med färre kostsamma ändringar, en bättre förvaltningssituation och arkitektur med hög kvalitet i genomförandet, säger Anders Tväråna, ansvarig arkitekt på White.

White har utvecklat ett sätt att kunna få ut mängder och kostnader samt tagit steg på vägen mot att även kunna göra livscykelanalyser direkt från modellen. I liten skala har man också utvecklat så kallade ”Design-to-Build”-lösningar där underlaget från BIM-modellen är så detaljerat att det fungerar för både kostnadskalkyler, produktion och montage av byggnadselement.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.