Kyl- och frysdiskar får energikrav

Kyl- och frysdiskar får energikrav

Nu får kyl- och frysdiskar i handeln energikrav, enligt ett EU-beslut som nyligen fattades. Frys- och kyldiskar i mataffärer, glassboxar eller drickakylen på snabbmatstället, kommer även få en obligatorisk energimärkning.

De EU-gemensamma ekodesign- och energimärkningskraven gäller redan för ett 30-tal produktgrupper och i slutet av januari i år röstade EU igenom att ekodesignkraven även ska gälla för kylar och frysar i handeln och för svetsutrustning.

– De nya kraven på kylar och frysar förväntas spara 19 TWh el per år inom EU från år 2030. Det motsvarar Litauens och Lettlands gemensamma elanvändning per år, säger Carlos Lopes på Energimyndigheten.

Kylar och frysar för handeln kommer även få krav gällande resurseffektivitet. Tillverkare och leverantörer kommer därmed behöva säkerställa att det finns information om hur man bäst reparerar produkterna. De ska även säkerställa att det finns tillgängliga reservdelar att få tag på inom 15 dagar. Den obligatoriska energimärkning som börjar gälla från 2021 kommer göra det lättare för inköpare att jämföra olika kyl- och frysprodukter med varandra, både vad gäller energianvändning och volym.

Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar

Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla sorters påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.