ANNONS
Kvarteret Geologen vann Växjös träbyggnadspris

Kvarteret Geologen vann Växjös träbyggnadspris

annons
ANNONS

Den 24 oktober delade Växjö kommun ut 2019 års byggnadspris och träbyggnadspris. Vallen Norras byggherrar Växjöbostäder och Midroc samt Geologens byggherre GBJ Bygg fick ta emot priser i respektive kategori.

– GBJ Bygg har vid sjön Trummen, och genom kvarteret Geologen, visat på fördelarna en träbyggnation kan skapa – med ett tänk att trä ska genomsyra allt. Det är ett modernt stadskvarter med stort fokus på hållbarhet och inte bara när det gäller de miljövänliga materialen. Ett vackert landmärke i Växjö och väl värda detta pris, säger Catharina Winberg (M), ordförande i Växjö Kommunföretag VKAB.

Motiveringen för Vallen Norra, vinnare av byggnadspriset lyder: “Hyresrätter, bostadsrätter och äganderätter i en blandad bebyggelsestruktur i 2-8 våningar. Husens placering i landskapet ger spännande rumssamband och fina siktlinjer. Variation i både liten och stor skala samspelar och ger en väl utformad vardagsarkitektur med gediget uttryck. De karaktäristiska gavelmotiven bidrar till en ny stadssiluett. Fasadernas utformning med olika kulörer och inslag av paneler och cederspån skapar både variation och håller samman helheten. Väl sammahållet formmässigt och materialmässigt. Informella innegårdar ger en lugn karaktär. Helheten och trivselfaktorn överglänser de enskilda huskropparna. Ett projekt i trästaden Växjö med välgenomtänkt helhetsperspektiv som nu står färdigt, väl genomfört hela vägen.”

– Det är med stolthet vi på Midroc mottager och delar på denna utmärkelse med Växjöbostäder. Vi har tillsammans skapat bostäder som med träbyggnadsteknikens hjälp möjliggjort att uppföra såväl äganderätter, bostadsrätter samt hyresrätter, säger Anders Persson, biträdande affärschef på Midroc Properties i Växjö.

Träbyggnadspriset ska avse en särskilt god prestation inom byggnation, ingenjörskonst, teknisk innovation eller närliggande insatser med fokus på träbyggandet och god arkitektur. Syftet med byggnadspriset är att belöna och uppmuntra bidrag inom området god bebyggd miljö.

Geologen. Foto: Lars-Åke Rapp, Växjö kommun

ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

En kommentar

  1. Delar ut årets träbyggnadspris i Växjö – Catharina Winberg
    2020-06-21 at 17:40 Svara

    […] Kvarteret Geologen vann träbyggnadspriset 2019. Läs mer i Hållbart byggande. […]

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.

PROVA HÅLLBART BYGGANDE UTAN KOSTNAD

FULL TILLGÅNG TILL ALLT INNEHÅLL

Nu vill vi erbjuda dig att prova på hela vårt innehåll. Genom Hållbart Byggande får du uteslutande kvalitetsjournalistik och en heltäckande bevakning av bygg- och fastighetssektorn – alltid med ett hållbarhetsperspektiv. Nyheter, aktuella projekt, intervjuer, fördjupningar, analyser, branschtrender, karriär och mycket mer.

2 månader gratis. Avsluta när du vill.