Att dagens byggbransch präglas av allt högre hållbarhetskrav har inte gått någon förbi. Men trots att viljan och ambitionen för att bygga bättre byggnader är stark, krävs det ännu mer kunskap och verktyg som kan hjälpa branschens aktörer att välja rätt bland alla material. Därför bjuder wienerberger nu in arkitekter till ett hållbarhetsevent som kommer att fokusera på tegel som en naturlig del av framtidens byggbransch.
Tegel är ett klassiskt byggmaterial som är känt för sitt tidlösa uttryck och sin beständighet – något som gör det till ett bra val när man vill bygga för framtiden. Men arkitekter stöter ofta på hinder när det gäller att kommunicera teglets fördelar till sina kunder. Därför kommer wienerberger att arrangera ett hållbarhetsevent för just arkitekter, med fokus på att informera om hur man kan kombinera traditionella byggmaterial med moderna hållbarhetskrav.
– Hållbarhetskraven ökar ständigt och det är avgörande för arkitekter att hålla sig uppdaterade om de senaste materialen och teknikerna. Med detta event vill vi slå hål på myter om tegel och istället framhäva de kvaliteter materialet har, som passar inom hållbart byggande och som enkelt kan ingå i LCA-beräkningar – med utgångspunkt i konkreta data och dokumentation, berättar Linda Larsson-Levin, arkitektrådgivare på wienerberger.
Praktiska exempel på hållbarhetsinitiativ
Under hållbarhetsevenemanget, som kommer att ta plats i wienerbergers showroom på MAKAJO i Stockholm den 24 oktober, kommer wienerberger att bjuda på både teoretisk kunskap och inspiration i form av praktiska exempel.
– Vår hållbarhetschef Kristian Knorr Svane kommer att inleda evenemanget med en översikt över vårt hållbarhetsarbete och företagets initiativ. Främst kommer vi att visa upp LESS, vår CO2-besparande serie av fasadtegel som både bränns med biogas och minskar resursanvändningen i produktionen. Dessutom kommer vi att presentera ett konkret case från Finland, där wienerberger har samarbetat med en stor beställare, en arkitekt och designföretaget Iittala för att utveckla en ny typ av tegelsten, förklarar Linda Larsson-Levin och fortsätter:
– Denna sten är unik då den innehåller kross från glas och porslin, vilket ger stenen en rå och gnistrande yta. Detta projekt är ett exempel på hur spillmaterial från annan tillverkning kan integreras i nya produkter, och den nya stenen kommer dessutom att fortsätta produceras framöver. Sådana innovationer är något vi absolut vill stå bakom och främja.
En kväll för lärande och nätverkande
Utöver de inspirerande föreläsningarna och presentationerna kommer evenemanget att erbjuda tillfällen för mingel och nätverkande. Deltagarna kommer att få ta del av en vinprovning som ett trevligt inslag i kvällens program, men fokus ligger på att förse arkitekterna med konkret och användbar kunskap som de kan ta med sig och applicera i sina projekt.
– Vi ser det som en stor del av vår roll som materialleverantör att både vara en kunskapskälla och samtidigt undvika att bli för fokuserade på vad just vi på wienerberger kan erbjuda. Målet med evenemanget är istället att erbjuda värdefull information om tegel i allmänhet och hur det kan användas på ett konstruktivt och hållbart sätt, berättar Linda Larsson-Levin.
– Vi ser att branschens intresse för att miljöcertifiera byggnader ökar, trots tuffa tider på byggmarknaden. Ett exempel är Miljöbyggnad, som verkligen har vuxit under åren. Från en halvfull byggnader 2010 till att det idag finns det över 3300 byggnader som är eller preliminärt kommer att bli Miljöbyggnadscertifierade. Genom att miljöcertifiera höjer man värdet på sin fastighet, det blir som en slags kvalitetsstämpel, säger Linda-Larsson Levin och avslutar:
– Vi som materialleverantör ser ett extra stort värde av miljöcertifieringar och det är viktigt för oss att kunna leverera både produkter och kunskap som främjar en bättre byggbransch. Vi vill därför skapa en plattform där arkitekter får chansen att fördjupa sin kunskap om tegel som byggmaterial och få inspiration till att fortsätta driva utvecklingen mot hållbart byggande, och vårt event är bara början.