KTH-forskarens bok visar vägen för framtidens hållbara byggnader

KTH-forskarens bok visar vägen för framtidens hållbara byggnader

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Med över ett decenniums forskning i ryggen släpper nu KTH-forskaren Jonas Anund Vogel en bok om framtidens byggnader. Boken Smarta och hållbara byggnader (Svensk Byggtjänst) kopplar samman teknik, organisation och affärsmodeller, och vill inspirera läsaren att se byggnader som mer än bara tak över huvudet.

Boken Smarta och hållbara byggnader, som ges ut av Svensk Byggtjänst, är ett resultat av författaren och KTH-forskaren Jonas Anund Vogels mångåriga forskning om innovation i samhällsbyggnadssektorn. Genom att förena teknik med organisation och affärsmodeller, diskuterar boken hur ny teknologi kan skapa värde och minska miljöpåverkan.

Forskning från KTH Live-in Lab ligger till grun

Med fokus på samverkan mellan samhällsbyggnadssektorns aktörer, visar boken hur användningen av data både kan hjälpa till med att effektivisera förvaltning och optimera byggnader. Boken argumenterar även för att tekniken inte bara är praktiskt genomförbar, utan även ekonomiskt lönsam.

Boken är baserad på forskning från KTH Live-In Lab, ett forskningscenter för innovation inom samhällsbyggnadssektorn, som författaren Jonas Anund Vogel leder. Labbet består bland annat av avancerade bostadshus på KTH:s campus där studenter bor, vilket gör det möjligt att testa nya produkter, tjänster och metoder direkt i en verklig bostadsmiljö. Målet med labbet är att skapa miljövänliga och hållbara innovationer som snabbt kan komma ut på marknaden.

Med både tolv års forskning och erfarenhet från näringslivet bakom sig vill han i denna bok inspirera till att se byggnader som mer än tak över huvudet.

Hoppas på breddade diskussioner

– Boken är tänkt som en inspiration och tankeställare. Ambitionen är att förklara hur ny teknik kan skapa värde och samtidigt minska klimatpåverkan från bebyggelse, säger Jonas Anund Vogel.

Författaren hoppas även att boken, som främst riktar sig till projektutvecklare, entreprenadledare och investerare i byggsektorn, ska bidra till ett breddat samtal om hållbarhet inom samhällsbyggnadssektorn.

– Debatten om hållbart byggande är generellt väldigt fragmenterad och tenderar att fokusera för mycket på specifika detaljer som materialval eller uppvärmningssystem. Man behöver se byggnader som delar av ett integrerat energisystem som kräver nya affärsmodeller och organisationsstrukturer, fortsätter han.

Uppmuntrar innovation och hållbarhet

Smarta och hållbara byggnader beskriver hur man kan möjliggöra mer klimatvänliga och vinstgivande byggnader med hjälp av ny teknik och samverkan. Detta med fokus på energisystemen för smarta städer och tekniker såsom lastförflyttning. Även digitaliseringens roll och faktorer som klimatdeklarationer, gröna lån, samverkan och nya affärsmodeller utforskas. Avslutningsvis behandlas digitaliseringens roll vid införandet av de nya byggstandarderna “Möjligheternas byggregler”.

– Vi på Svensk Byggtjänst är stolta över att ge ut en bok från en så framstående forskare som Jonas Anund Vogel. Vi är övertygade att boken kommer att inspirera samhällsbyggnadssektorn till att både tänka mer innovativt och hållbart, säger Johanna Kullman, förlagschef på Svensk Byggtjänst.

Sponsrat innehåll från Paroc
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.