Kristianstad utforskar grönskans roll i staden i nytt EU-projekt

Kristianstad utforskar grönskans roll i staden i nytt EU-projekt

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Kristianstads kommun har valts ut att vara partner i ett internationellt EU-projekt. Projektet är en satsning för att öka kunskapen kring hur vi kan använda parker och naturområden i och kring städerna på ett hållbart sätt.

Projektet heter UrbanLinks 2 Landscape och stöds ekonomiskt av Interreg Europe. Interreg Europe har som syfte att utbyta erfarenheter och utveckla strategier för viktiga samverkansfrågor inom EU. I projektet ingår förutom Kristianstads kommun också deltagare från Tyskland, Italien, Storbritannien, Polen och Lettland. Fokus i arbetet kommer att ligga på odling, klimatanpassning och hälsa som viktiga delar i det som naturens växter och organismer i staden kan ge.

Kristianstads kommuns huvudsakliga del i projektet kommer att vara att visa hur den översiktliga planeringen tar hänsyn till hållbar utveckling. Förhoppningen är att det kommer att resultera i en handbok i hur man kan arbeta med hållbar grön stadsutveckling. Kommunen ansvarar också för att bland annat genomföra en studie som ska titta på kommersiell verksamhet på allmän platsmark samt ekologisk kompensation. Till projektet finns en stakeholdergrupp knutet med representanter från Boverket, Kommunförbundet Skåne, Movium vid SLU Alnarp, Krinova, Lunds och Linköpings kommun. Dessa ska bidra med kunskap till projektet, delta i aktiviteter och hjälpa till att sprida projektets resultat.

Annons

Representanter från Kristianstad har varit på en första internationell workshop utanför Düsseldorf i Tyskland. Under workshopen studerade framförallt hur man arbetar med att omvandla gamla industrimiljöer till grönområden och bostadsområden. Nästa internationella möte kommer att hållas i Kristianstad den 3-5 april med temat hållbar planering.

Foto: Kristianstads kommun

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.