Kontorshus i Göteborg först ut med nytt energisystem

Kontorshus i Göteborg först ut med nytt energisystem

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Tre kontorshus på det gamla varvsområdet Lindholmen i Göteborg blir först i Sverige med en ny typ av energisystem. Det nya systemet leder till att utsläppen av koldioxid halveras och ger samtidigt bättre inomhusluft.

Det är fastighetsbolaget Atrium Ljungberg, som är med och utvecklar området, som introducerar den nya tekniken i landet.

– Det känns otroligt kul att vara med och utveckla en helt ny typ av klimatsmart energilösning. Flera andra aktörer i Göteborg har hört av sig om möjligheten att införa samma system i sina fastigheter, så förhoppningsvis inspirerar vi fler till att tänka hållbart, säger Morgan Westlund, fastighetschef för Göteborg på Atrium Ljungberg.

Rörstråk mellan huskropparna

I Atrium Ljungbergs fastigheter på Lindholmen ryms dels serverhallar som måste hållas kalla året runt, dels laboratorier som måste ha minst 40 grader varmt. Därutöver finns kontorsmiljöer med skiftande behov beroende på exempelvis utomhustemperatur. I nära samarbete med flera leverantörer har Atrium Ljungberg utvecklat ett sätt att nyttja den överskottskyla och -värme som bildas inom fastigheterna.

Med hjälp av en avancerad kylvärmepump och ett tredje rörstråk med ljummet vatten som kompletterar slingorna med kallt och varmt vatten, tas energin om hand mer effektivt och inomhusklimatet blir mer stabilt. Genom att ha ett rörstråk mellan tre huskroppar utnyttjas skillnaderna optimalt och rören fungerar också som ackumulatortankar där den överskottsenergi som inte behövs omgående lagras för att kunna återanvändas senare.

Förutom att koldioxidutsläppen halveras när fastigheterna undviker att använda nyproducerad energi har arbetsmiljön förbättrats för de 5 000 personer som jobbar i husen, då smidigare temperaturväxlingar ger ett stabilare inomhusklimat. Atrium Ljungberg har också låtit installera en anläggning som renar den luft som cirkulerar i fastigheterna utan att ozon bildas, en så kallad joniseringsutsrustning. På så vis kan luften i huskropparna återanvändas till 90 procent samtidigt som utsläppen minskar ytterligare.

– Vi vill vara med och bygga långsiktigt hållbara stadsdelar genom innovativa lösningar. Lindholmen i Göteborg är ett tidigare varvsområde som utvecklas på ett spännande sätt med både kontor och bostäder. Jag är stolt över att vi är med och förvandlar historiskt viktiga knutpunkter till levande, dynamiska platser där människor kan mötas, säger Annica Ånäs, vd på Atrium Ljungberg.

M2 Citadellet och Tornen på Lindholmen. Foto: Bergslagsbild

Sponsrat innehåll från Fristads
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.