ANNONS
Kombinationen av dynamiskt glas och solceller utforskas i nytt projekt

Kombinationen av dynamiskt glas och solceller utforskas i nytt projekt

annons
ANNONS

Två Uppsalaföretag går ihop för att testa om en ny patenterad solcellsteknik kan driva dynamiska glas i smarta fönster.

Under 2019 kommer det Nasdaq-noterade Uppsalabolaget ChromoGenics att testa om deras dynamiska glas kan drivas med högtransparenta solceller, utvecklade av startupbolaget Peafowl Solar Power. ChromoGenics fönster reglerar genomsläpp av värme och ljus och kan spara upp till 50% på kostnader för uppvärmning och kylning. Kombinationen av dynamiskt glas och solceller skulle kunna eliminera behovet av extern strömförsörjning vilket skulle sänka installationskostnader samt även öka flexibiliteten för var fönstren kan placeras.

Plasmoniska nanopartiklar för ljusabsorbtion

Cellen som har utvecklats av Peafowl Solar Power har en designflexibilitet som gör att den kan kombineras med olika material och göras i olika färger och grad av transparens. Företaget använder plasmoniska nanopartiklar för ljusabsorbtion vilket möjliggör mycket hög absorbtion av uppfångat ljus. Det innebär att cellen fungerar även då extremt lite ljus fångas upp, det vill säga när cellen har hög transparens.

– Det finns ett antal semi-transparenta solceller på marknaden men hittills har ingen av dem kunnat möta de höga krav på transparens som vårt dynamiska glas ConverLight ställer. Vi ser fram emot att undersöka om det går att kombinera våra teknologier och ta fram en helt unik produkt med stor marknadspotential, säger Greger Gregard, medgrundare och utvecklingschef på ChromoGenics.

Foto: Cecilia Tilli

ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.