Kina hämtar inspiration från svenskt träbyggande

Kina hämtar inspiration från svenskt träbyggande

ANNONS

Annons

Från den 15 oktober besöker en kinesisk delegation Europa med start i Sverige för att ta del av europeiskt modernt träbyggande.

Sverige är utgångspunkt för MOHURDs – The Ministry of Housing and Urban-Rural Development i Kina – Europabesök som startar på Näringsdepartementet för att diskutera Sverige och Kinas Memorandum of Understanding, MoU, en avsiktsförklaring tecknad år 2017. Avsiktsförklaringen lyfter bland annat fram energieffektivt, grönt och hållbart byggande, däribland träkonstruktion, som ett särskilt samarbetsområde.

– Kina har en uttalad trästrategi och tydlig inriktning för att nå de uppsatta klimatmålen. Kina är samtidigt världens största byggmarknad och deras beslut att satsa på mer träbyggande ger därför betydelse för både svensk export och klimatet, säger Mikael Eliasson, direktör för Svenskt Trä.

Nordens första parkeringshus i trä

Under Sverigevistelsen besöker delegationen bland annat Strandparken i Sundbyberg, Lindbäcks Bygg i Haraholmen och Västerbotten och Martinsons nya produktionslinje för KL-trä i Bygdsiljum, Skellefteå. Det blir även ett besök på Morö Backe skola som är byggd i massivträ och Ekorrens parkeringshus i Skellefteå. Stomme, bjälklag, ytterväggar och hisschakt av limträbalkar och KL-trä. Men en bruttoarea på 6 600 kvm är detta parkeringshus Nordens första i trä. Det anordnas också en sammanfattande presentation av det kommande Skellefteå kulturhus och hotell som kommer att byggas i trä. Västerbottenbesöket avslutas hos RISE, Research Institute Sweden, i Skellefteå. En presentation visas av hur RISE samarbetar med träindustrin och kommunen i utvecklingen av träbyggandet.

Strandparken i Sundbyberg. Foto: Svenskt Trä/Ekorrens parkeringshus i Skellefteå. Foto: Per Myrhed

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.