Kemiföretag utvecklar golvspackel med lågt koldioxidavtryck

Kemiföretag utvecklar golvspackel med lågt koldioxidavtryck

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Kemiföretaget Kiilto och materialteknologiföretaget Betolar inleder ett samarbete för att utveckla golvspackel med lågt koldioxidavtryck.

Företagen har en målsättning om att i framtiden ersätta cement som bindemedel i golvspackel med ett mer miljövänligt alternativ. Betolar har utvecklat teknologin Geoprime där man ersätter cement i cementbaserade byggmaterial och därigenom kan uppnå ett lägre koldioxidavtryck. Vid tekniken används restprodukter från övriga industrier som bindemedel och stommaterial vid byggande.

Annons

– Vi har bland annat tillämpat materialtekniska lösningar för betongindustrin vid tillverkningen av miljövänliga gårdsplattor. Krävande finkemikaliska produktgrupper är mycket intressanta och koldioxidsnåla lösningar som Geoprime har inte tidigare kunnat användas för beläggningar, säger Juha Leppänen, företagets grundare, som ansvarar för den tekniska utvecklingen vid Betolar.

– Det är frågan om ett revolutionerande steg på vår väg mot att bli miljöledare inom vår bransch. Produktionsmässigt är golvspackel ett av Kiiltos största delområden inom segmentet byggande. Tack vare samarbetet kan vi på ett betydande sätt reducera koldioxidutsläppen vid byggverksamhet, både i Finland och i övriga länder i Nord- och Östeuropa där vi har verksamhet. Vår målsättning är att utnyttja den vid produktutvecklingen insamlade forskningsinformationen vid utvecklingen av våra övriga produkter som har cement som bindemedel så att också dessa kan bli mer miljövänliga, säger Miikka Haapa-aho, direktör för Kiiltos affärsverksamhet inom byggande.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.