Invigning av solcellsanläggning i Riksbyggens Brf Nyköpingshus

Invigning av solcellsanläggning i Riksbyggens Brf Nyköpingshus

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Riksbyggens Brf Nyköpingshus nr 15 har i två etapper låtit bygga en solcellsanläggning som gör föreningen självförsörjande på el under april till september. Etapp två invigdes den 10 juni.

Brf Nyköpingshus nr 15 består av sammanlagt 187 lägenheter och fastigheterna uppfördes av Riksbyggen 1965-66. I samband med att föreningen lagt om ny takpapp satsade man på att installera en stor solcellsanläggning.

Anläggningen omfattar 1 413 kvm solpaneler med ett maximalt uttag på 240 000 kwh. Den första etappen togs i bruk 2015 och nu är anläggningen fullt utbyggd. Med den fullt utbyggda solanläggningen kommer föreningen att årligen minska sina koldioxidutsläpp med 90 000 kg. Det motsvarar 305 nyplanterade träd. Under den tid som etapp 1 varit i drift, ca 3,5 år, har föreningen minskad sina utsläpp med 163 911 kg/co2 vilket motsvarar 548 planterade träd.

Annons

– Ett viktigt uppdrag för Riksbyggen är att hjälpa bostadsrättsföreningarna att underhålla och utveckla sina fastigheter och samtidigt bli mer hållbara. Installationen av solcellsanläggningar i befintliga fastigheter har ökat kraftigt de senaste åren. Både tekniskt, ekonomiskt och regelverksmässigt är det idag möjligt att på ett ansvarsfullt sätt installera solceller på bred front, säger Johan Wagner, projektchef inom ombyggnad på Riksbyggen.

Brf Nyköpingshus nr 15 har använt sig av Riksbyggens Ombyggnadsavtal för genomförandet av hela projektet. Det innebär bland annat att Riksbyggen tar helhetsansvar för utredning, projektering, byggledning, arbetsmiljö och garantitid.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.