Internationellt arkitekturpris till Pep-parken

Foto: Jansin Hammarling

Internationellt arkitekturpris till Pep-parken

ANNONS

Annons

Pep-parken ”100 meter Pep” i Huvudsta har tilldelats IOC IAKS Award in Bronze och har även fått en extra utmärkelse för dess tillgänglighetsanpassning.

IOC, Internationella olympiska kommittén, och IAKS, den internationella organisationen för sport- och fritidsanläggningar, har under prisutdelningen som ägde rum i Köln den 26:e oktober, tilldelat Pep-parken ”100 meter Pep” i Huvudsta IOC IAKS Awards bronspris. Organisationerna har sedan 1987 delat ut arkitekturpriset för att uppmärksamma sport- och fritidsanläggningar som integrerar hållbarhet, stark funktionalitet och exceptionell arkitektonisk design. Detta för att uppmuntra fler till att skapa nya högkvalitativa, funktionella och hållbara sportanläggningar och för att låta initiativtagare över hela världen inspireras av varandra.

– Vi är stolta över att få ta emot denna utmärkelse. Pep-parken i Huvudsta bidrar till social hållbarhet genom att dess noggranna utformning inkluderar fler målgrupper att upptäcka rörelseglädje. Genom ett varsamt tillägg i en befintlig, välfungerande park med höga kulturhistoriska värden, har nya funktioner tillförts som uppmuntrar till aktiv utevistelse, säger Lennart Olsson, projektchef på Fabege.

Tillgänglig för rullstolsburna

“100 meter Pep” är en 100 meter lång och 4,5 meter bred park som precis som samtliga Pep-parker är utformad för att kunna användas av alla, oavsett ålder eller funktionsvariation. Ett system av ramper är integrerade i parkens utformning och blir på så sätt en del av leken, i stället för att vara ett tillägg. Även utrustning och markmaterial har valts för att göra parken tillgänglig för rullstolsburna besökare. Tillgänglighetsanpassningen har uppmärksammats av IAKS och IOK som även har valt att tilldela parken en extra utmärkelse – The Distinction for Accessibility.

– Genom ett ovanligt estetiskt uttryck kan parken tilltala målgrupper som vanligtvis inte besöker en lekplats eller ett utegym. I parken blir gränsen mellan lek och träning utsuddad, vilket kan vara ett sätt att nå dem som inte känner sig hemma på lekplatsen men inte heller på utegymmet. Parken bjuder in till att träna tillsammans över åldersgränser för att hela familjen ska kunna nyttja den, säger Carolina Klüft, verksamhetschef på Generation Pep.

“100 meter Pep” är Sveriges första Pep Park och den invigdes under hösten 2019. Parken innehåller bland annat studsmatta, balansgång, löparbana, utomhusscen, planteringar med ätbara frukter och bär och kan också fungera som ett utegym för vuxna. Parken är formgiven av Outer Space Arkitekter som även står bakom designen av den senaste Pep-parken i Arenastaden.

– Med ”100 meter Pep” har fler barn, unga och vuxna i Solna fått möjlighet till lek, rörelse och vardagsmotion. Det är roligt att parken nu uppmärksammas internationellt, och jag är särskilt stolt över utmärkelsen för tillgänglighet, säger Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande, Solna stad.

Pep-parkerna är ett samarbete mellan Solna stad, Fabege och Generation Pep – en organisation initierad av Kronprinsessparet. Satsningen är ett pilotprojekt med syfte att utveckla en modell för samverkan mellan en kommun och det lokala näringslivet, som kan spridas till andra delar av landet.

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.