Interna fonder för hållbara bostadsområden

Interna fonder för hållbara bostadsområden

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Trädflytt och bibäddar, fotoutställning och konstprojekt, växtväggar och klimatberäkning för utemiljö. Det är några av medarbetarnas hållbara idéer som har blivit verklighet genom Stockholmshems interna fonder. På två år har bolaget beviljat cirka 7,5 MSEK till olika projekt.

Anställda i Stockholmshem kan själv söka pengar till hållbara projekt genom interna fonder: klimatfonden och bosociala fonden Projekten ska bidra till att nå klimatmålen eller vara kopplade till trygghet och minskade skillnader i bostadsområdena.

Sedan starten 2020 har 25 förslag kommit in till fonderna och Stockholmshem har beviljat cirka 7,5 MSEK för att genomföra olika idéer.

– Vi vet att våra medarbetare har många idéer, det vill vi ta vara på och uppmuntra. Det är ett sätt för alla att känna sig delaktiga i bolagets hållbarhetsarbete och kunna påverka vart pengarna ska gå, säger Rana Kasto och Sunni Rahman Garci på Stockholmshems hållbarhetsenhet, som ansvarar för fonderna.

Möjlighet att testa nya idéer

Tanken är att fonderna är en form av affärsutveckling i mindre skala för att kunna testa nya idéer och samarbetsformer. På så sätt kan man identifiera det som fungerar bättre, skala upp och göras i fler områden. Målet är att skapa hållbara, levande bostadsområden.

– Ett exempel är när vi i samband med en ombyggnation av ett garage flyttade tio 50-åriga lönnar inom en gård i Rinkeby. Vår första stora trädflytt som har gett oss massor av kunskap inför framtiden och har inspirerat andra. Vi hoppas att inom en snar framtid kunna återbruka träd vid fler om- och nybyggnationer, säger Sunni Rahman Garci.

– Tack vare fonderna och olika konstprojekt har 50 ungdomar hittills fått en första rad i sitt cv. Samtidigt kan konsten bidra till att skapa platser med identitet och ge boende en känsla av stolthet och tillhörighet, säger Rana Kasto.

Så fungerar klimatfonden och bosociala fonden

Båda fonderna startade 2020 och projekten ska vara något som görs utöver ordinarie verksamhet
Genom klimatfonden kan medarbetarna söka pengar till projekt som minskar klimatpåverkan eller ökar den biologiska mångfalden
Bosociala fonden finansierar projekt kopplade till trygghet och minskade skillnader i Stockholmshems bostadsområden
När åtgärden eller projektet är utfört görs en återrapportering inklusive hur pengarna har använts

Sponsrat innehåll från Fristads
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.