Inflyttning i Växjös nya landmärke

Inflyttning i Växjös nya landmärke

annons

Den 67 meter höga ICON Växjö står klar och nu har samtliga av bostadsrättsägarna flyttat in i fastighetens 260 lägenheter.

Den spektakulära byggnaden, belägen mitt i Arenastaden, är Växjös nya multifunktionella landmärke. Här finns bostäder och kontor tillsammans med olika service och faciliteter tillgängliga för de boende såsom café, restaurang, gym, spa och pool men även hotell-lägenheter och en skybar på 19:e våningen. Tanken med ICON Växjö är att byggnaden ska leva dygnet runt och samla människor. APP Properties som är byggherre för projektet har hämtat inspiration från Placemaking-projekt världen över. Metoden härstammar från USA och tanken med Placemaking är att generera attraktiva, värdeskapande platser.

– Det som är unikt med ICON Växjö är att vi har skapat så många funktioner i en och samma byggnad. Det innebär att vi får en väldigt hög social hållbarhet i projektet. Alla kan nyttja tjänster som normalt sett bara förknippas med ett hotell, säger Henrik Swahn, vd för APP Properties,

Fasad i guld

ICON Växjö sticker ut i stadsbilden. Fastigheten är 37 00 kvadratmeter stor och tornar upp sig 67 meter över marknivån, och har en guldskimrande fasad. Guldfasaden består av 6 200 kassetter som monterats en och en. Grunden består av 5 000 m3 betong och 500 ton armering. Huset började byggas i januari 2016 och nu tas en stor del av byggnaden i bruk, bland annat av kontorshyresgäster. En gymnasieskola med 500 elever var på plats redan i januari. Och nu har även bostadsrättsägarna flyttat in i sina lägenheter.

Lokala producenter

Vid sidan av fokus på sociala aspekter har byggherren APP Properties också arbetat med olika miljömässiga faktorer. Bland annat i byggprocessen där ambitionen har varit att alltid välja närproducerat, där och när det går, enligt Henrik Swahn. Lokala producenter har prioriterats i största möjligaste mån vid material och entreprenadval. ICON Växjö drivs också med närproducerad el från vattenkraftverket Ohs Bruk genom ett avtal med elbolaget Bixia. Solenergin tas tillvara med hjälp av solpaneler som har monteras på taket och det finns laddstolpar för elbilar.

Foto: APP Properties/Fotograf Anders Bergön

annons
Annons

Lämna en kommentar

Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla sorters påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.