Ikano Bostad investerar i Hagsätra – nytt ventilationssystem ska spara energi

Ikano Bostad investerar i Hagsätra – nytt ventilationssystem ska spara energi

ANNONS

Annons

IKANO Bostad AB startar ett nytt projekt för en del av bolagets fastigheter i Hagsätra. Under perioden 2018-2020 skall 15 fastigheter i stadsdelen förses med system för återvinning av energi ur frånluftsventilationen.

Projektet innefattar frånluftsåtervinning från ca 730 lägenheter vilket motsvarar ett totalt ventilationsflöde om ca 26 000 l/s. När samtliga fastigheter försetts med återvinningssystem kommer fjärrvärmeförbrukningen att minska med ca 2 700 MWh/år, vilket ger en besparing om 37% på nuvarande fjärrvärmeförbrukning, uppger ENSTAR AB som kommer att vara totalentreprenör för projektgenomförandet. Besparingen väntas generera ett minskat koldioxidutsläpp om ca 130 ton/år inklusive tillkommande elförbrukning, vilket motsvarar ett årligt utsläpp från ca 100 normalstora villor.

Att kunna gå ett steg längre och sänka vår energianvändning samtidigt som vi genomför underhåll på våra fastigheter ser vi som en stor fördel, säger Erik Ollman på IKANO Bostad AB.

IKANO Bostad AB har ett flertal fastigheter i Hagsätra, bland annat Långskylen 4 på Glanshammarsgatan. Foto: IKANO Bostad

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.