ANNONS
ICA Fastigheter bygger sin första butik helt i svenskt trä

ICA Fastigheter bygger sin första butik helt i svenskt trä

annons
ANNONS

När första spadtaget tas till nya ICA Supermarket Lindvallen i Sälenfjällen inleds ICA Fastigheters första byggnation av en ICA-butik helt i svenskt massivträ.

– ICA Fastigheter vill vara med och skapa ett mer hållbart samhälle och vi är glada över att kunna bygga vår första butik helt i massivträ. Att bygga av svensk skog är bra för såväl klimatet som för den svenska landsbygden. Trä är ett hållbart och långsiktigt materialval och vi tror att det finns stor potential att bygga mer i trä i våra projekt framöver, säger Lena Boberg, vd ICA Fastigheter.

Byggnadens formspråk bygger vidare på traktens lokala byggnadstradition. Virket som används kommer från Västerbotten och Norrbotten samt delar av Västernorrland. Det stora gavelmotivet markerar huvudentrén och genom fasadglaset exponeras träkonstruktionen med pelare. Fasaden är klädd med svensk, liggande limträpanel och husets knutar accentueras med stående panel som är målad i Falu Svart.

Fastigheten ska certifieras enligt Miljöbyggnad Guld. Byggnaden får en konceptlösning där butikens kylanläggning är kopplad mot en geoenergilösning som kommer säkra att fastigheten får effektiv uppvärmning och kylning med minimal elförbrukning. Första spadtaget tas den 19 november 2019 och invigningen beräknas till vintern 2020/2021.

Illustration:  Liljewall arkitekter

ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.