Hyresbostäder i trä på gång i Sundborn

Illustration AIX arkitekter

Hyresbostäder i trä på gång i Sundborn

ANNONS

Annons

ByggPartner har skrivit kontrakt med Kopparstaden om byggandet av 24 hyreslägenheter i Sundborn utanför Falun.

De nya hyreslägenheterna kommer fördelas på två våningar i fyra mindre flerbostadshus. Gestaltningen har skett i samarbete med AIX arkitekter och gårdsmiljön ihop med Sweco. Kopparstaden, som är Faluns allmännyttiga bostadsbolag har valt att bygga helt i trä, från stomme till inredning, för att minska klimatpåverkan, skriver ByggPartner i ett pressmeddelande. ByggPartner kommer att vara totalentreprenör för projektet som har byggstart våren 2021 och planeras stå klart för inflyttning sommaren 2022.

– ByggPartner har stor erfarenhet av att bygga stora projekt i trä. Här får vi hjälpa Kopparstaden att skapa ett hållbart och vackert boende, vilket är riktigt kul, säger Johan Karlsson, entreprenadchef för ByggPartner.

Planområdet gränsar till den äldre bebyggelsen i Sundborns by och de miljöer som Carl Larsson återgivit i sina målningar. Den arkitektoniska utformningen för nya bebyggelsen är därför viktig inom planområdet och styrs även i detaljplanen.

– Kulturarvet i Sundborn kommer att mötas med en värdig kvalitetsnivå och det är ett förtroende att få ta sig an detta projekt. Vi ser fram emot samarbetet, säger arkitekten Karin Löfgren på AIX.

Kopparstadens byggprojektledare Matilda Öhagen är inne på samma linje.

– Vi ser utmaningen med att bygga i trä som något positivt och hoppas kunna utforma något som harmoniserar med kulturarvet. Utformningen av ett nytt trivsamt kvarter i centrum med närhet till skola, service, kommunikation och affär är pågående.

Kopparstaden har även valt att bygga i Sundborn för att utöka mixen av boendeformer i byn och på så sätt möjliggöra att fler kan bo kvar i bygden med hyresrätt som alternativ.

 

Sponsrat innehåll från Cembrit

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.