Humanistisk high tech när Lunds Science Village utformas

Humanistisk high tech när Lunds Science Village utformas

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Science Village i Lund ska bli en internationell hotspot och ett kreativt forskningscentrum som ska kunna konkurrera med motsvarande platser i världen. Arkitektkontoret FOJAB fick uppdraget att ta ett helhetsgrepp om utformningen. Nu har planprogrammet skickats på samråd.

Centrala Science Village ligger mellan de båda forskningsanläggningarna MAX IV och ESS i Brunnshög i nordvästra Lund. Det 22 hektar stora området utvecklas av Lunds universitet, Lunds kommun och Region Skåne gemensamt genom bolaget Science Village AB.

Ambitionen är att maximera nyttan av de båda anläggningarna genom att skapa en kreativ miljö för kunskapsutbyte mellan forskning, näringsliv och akademi. Platsen ska även kännas inbjudande och inspirerande för allmänheten att besöka och hjälpa till att tillgängliggöra forskningen.

Samlat stadsbyggnadsgrepp

Området är under utbyggnad och FOJABs uppdrag har varit att ta ett samlat stadsbyggnadsgrepp inför kommande etapper, med utgångspunkt i hur platsens kärnvärden kan ta form i den byggda miljön.

– Vi ser fram emot att bygga en plats där innovation och forskning kring nya material kan frodas. Science Village kommer bli en attraktiv campusmiljö med stora parker och torg samt inslag av nöje och kultur, butiker, kaféer och restauranger sida vid sida med världsledande utbildning och forskning, säger Christian Lindfors, vd Science Village Scandinavia AB.

Området föreslås få en hög täthet, så att det unika läget och jordbruksmarken som tas i anspråk utnyttjas väl. Arkitekturen ska signalera att det här bedrivs forskning i yttersta framkant, men utan att det känns kyligt och slutet. Humanistisk high tech är orden som ansvariga arkitekten Karin Fagerberg på FOJAB använder.

Annons

Ovanlig öppenhet

De offentliga rummen kommer att bära en stor del av områdets identitet. Stor vikt läggs därför vid att skapa attraktiva platser. Byggnadsvolymernas fotavtryck har minskats till förmån för stadsrum med olika kvaliteter. För att kunna rymma samma innehåll föreslås istället byggnaderna bli högre i strategiska lägen. Som en fortsättning på stråket med höga byggnader vid spårvägens hållplatser genom Lund planeras ett hus med uppemot 35 våningar vid ändhållplatsen, Lund ESS, i Science Village.

Längs ett centralt fotgängarstråk och viktiga vistelseplatser är höjden på husen lägre. Här samlas också en stor del av områdets utåtriktade funktioner. Kärnvärdesprocessen har resulterat i ett antal principer som kommande aktörer ska följa, till exempel att bottenvåningarna ska innehålla ”science lounges”. Det är fritt för tolkning vad de ska innehålla, men konceptet innebär en öppenhet och att man delar med sig av sin verksamhet i någon form.

– Den här öppenheten är inte helt självklar i forskningsvärlden där forskningsresultat kan behöva hållas hemliga. Byggnaderna är därför ofta slutna och insynsskyddade, men i Science Village lyfts den slutenheten upp en våning, säger Karin Fagerberg på FOJAB.

Gemensamma hållbarhetslösningar

Science Village baseras på hållbarhet ur olika perspektiv vilket märks i gestaltningen. Hållbar mobilitet prioriteras. Utemiljöerna utformas så att de klarar ett mer extremt klimat med ökad nederbörd och behov av skugga. En prioritering har redan tagits fram för hur träd bör planteras så att de gör störst nytta ur klimathänseende och trivsel.

Innovativa områdesgemensamma systemlösningar bidrar till energieffektivitet, lokal energiproduktion och cirkulär användning av resurser. Exempelvis kommer restvärme från ESS och MAX IV att värma husen i fjärrvärmenätet. Den absoluta majoriteten av byggnaderna kommer att uppnå minst miljöklass Guld.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.