Höjda materialkostnader till följd av kriget i Ukraina

Höjda materialkostnader till följd av kriget i Ukraina

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Rysslands invasion av Ukraina kommer sannolikt att påverka redan höga materialkostnader i bygg- och anläggningsbranschen.

Det skriver Byggföretagen som följer utvecklingen. Bedömningen är att energi- och drivmedelspriserna ökar i ett första skede. Det kommer att påverka samtliga företag i landet, även bygg-och anläggningsbranschen. Vidare skriver branschorganisationen att kriget får övergripande konsekvenser för bland annat skogsnäringen och att priset för trävaror i Europa kan komma att öka.

Mellan januari 2021 och januari 2022 var prisförändringen på trävaror drygt 60 procent. Armeringsstål ökade med nästan 50 procent, medan järn- och stål ökade med nästan 40 procent. Ökningen för betongvaror var under motsvarande period 13 procent. Sammantaget medför fjolårets uppgång i materialkostnader att den förväntade uppgången för t ex trävaror kopplat till kriget i Ukraina sker från redan höga nivåer.

Sponsrat innehåll från Paroc
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.