ANNONS
Högteknologisk ministad blir verklighet i Las Vegas

Högteknologisk ministad blir verklighet i Las Vegas

annons
ANNONS

I slutet av året påbörjas byggandet av en högteknologisk ministad i Nevadaöknen med bland annat robotar, superträd och självläkande betong.

Det är REIT-bolaget Bluetech Park Properties som planerar att uppföra världens första digitala ministad. Förutom en blandning av bostadsformer, kontor, lokaler för detaljhandel och hotell kommer projektet också innefatta stora satsningar på teknik; från automatiserad multifunktionell design och självkörande bilar till AI, AR, IoT och robotar under uppförandet. Genom satsningar på solceller, vind- och vattenkraft, spillvärme, vattenrening och lokal luftrening ska Bluetech Park Las Vegas bli en net-zero stad.

Tillsammans med byggbolaget Martin-Harris Construction och teknikjätten Cisco satsas det även på ny teknik och design. Smarta byggnader utrustas med självläkande och energialstrande material. Golvsystemen fångar upp och återanvänder energin från mänsklig rörelse i parker och andra offentliga rum. Staden kommer också att kopplas till ett nätverk av superträd som möjliggör en minskning med 95 procent av importerad vattenförbrukning och bättre biologisk mångfald.

Byggandet av Bluetech Park Las Vegas, som beräknas kosta 7,5 miljarder dollar, startar i december och beräknas stå färdigt om sex år.

Illustration: Bleutech Park Las Vegas

ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.