HMB Construction bygger ny skola i Öster Mälarstrand

HMB Construction bygger ny skola i Öster Mälarstrand

annons

AF Gruppens dotterbolag HMB Construction har av Västerås stad utsetts till totalentreprenör för nybyggnation av Mälarparksskolan.

Mälarparksskolan byggs vid Öster Mälarstrand och har plats för omkring 500 elever från förskola till årskurs sex. Skolan, som uppförs i två plan, förväntas stå klar till höstterminen 2021. Kontraktssumman uppgår till ca 163 MSEK och omfattar skolbyggnader med tillhörande sporthall. Byggnaderna ska uppnå Miljöbyggnad silver 3.0.

– Behovet av nya skolor är stort i hela Västerås och den här byggnationen är verkligen välkommen i området Öster Mälarstrand där många barn redan har flyttat in, säger byggnadsnämndens ordförande Lars Kallsäby.

Detaljplan överklagades

Uppförandet av skolan har varit på gång tidigare, men blev försenad, rapporterar Sveriges Radio, då den förra detaljplanen överklagades av miljöskäl. Detaljplanen arbetades om och sommaren 2018 klubbades den nya detaljplanen. Detta blir den första skolan i området Öster Mälarstrand, som enligt, MUAB, Mälarstrandens Utvecklings AB, ska förena god arkitektur med klimatsmarta lösningar.

Tidigare var platsen ett stängt område för allmänheten. Här fanns stora industrier som Vattenfall, SMT och innan dess huserade Flygvapnet här med flygverkstäder och hangarer för sjöflyg. Starten för byggandet av bostäder på Öster Mälarstrand skedde på 1990-talet. Etapp 1, området närmast Framnäs var först ut att bebyggas med bostadsrätter och ett äldreboende och på senare år har området vuxit med bland annat hotell och fler bostäder. Stadsdelen Öster Mälarstrand har vuxit fram under de senaste 20 åren och när området är färdigbyggt kommer det att finnas cirka 6 000 boenden i stadsdelen.

 

Illustration: Kjellgren Kaminsky Architecture

Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar

Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla sorters påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.