Havsodlad bro av biobetong vann innovationstävling

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Under ett år har två tävlande lag jobbat med frågeställningen Hur skulle Öresundsbron kunna byggas med nollutsläpp av växthusgaser? Nu har innovationstävlingen, som Naturvårdsverket har drivit, avslutats och två vinnare presenterades under Almedalsveckan.

Tävlingen har till stor del gått ut på att rasera konventionella gränser, vilket är anledningen till att formen har valts, där intryck tas från andra branscher och vetenskaper. Syftet med tävlingen har varit att få nya lösningar och fler innovationer i miljöarbetet så att Sverige fortare kan nå miljömålen. Totalt har 29 organisationer varit med i tävlingen och i vinnarlagen finns bland annat företagen NCC, Sandvik, Cementa, WSP och Sweco liksom forskare från RISE, Swerea MEFOS och Chalmers tekniska högskola.

Biobetong med kalk från havet

Den 3 juli fick segrarna i de två vinnande lagen ta emot sitt pris av miljöminister Karolina Skog i samband med ett Almedalsseminarium. Lag blå vinner kategorin ”transformativ helhetslösning för nollutsläpp” med en ormformad bro, i klimatpositiv stål- och betongkonstruktion med bikakestruktur, som sparar material och producerar energi. Konceptet gör att 304 000 ton koldioxid reduceras från atmosfären. Lag gul tog hem första priset i kategorin ”banbrytande innovationskoncept”. Lagets vinnande bidrag presenterar en bro där naturens egna processer odlar fram bron i biobetong med hjälp av koldioxid och kalk från havet. Idén innehåller även nya byggprocesser och nya affärs- och finansieringsmodeller.

– Miljöarbetet behöver nya lösningar och fler innovationer om Sverige fortare ska få bättre miljö och klimat. Därför är det glädjande att de två lagen vunnit varsin tävlingskategori. Det bevisar att tävlingskonceptet som Naturvårdsverket har anammat stödjer och utnyttjar den bredd som miljöarbetet kräver. Den stora vinnaren är infrastrukturbranschen som nu har tio lovande innovationskoncept för nollutsläpp, alla med nya affärsmöjligheter, att fortsätta jobba med, säger Eva Dalenstam, innovationssamordnare på Naturvårdsverket.

Öresundsbron, studieobjektet i Naturvårdsverkets innovationstävling.

Sponsrat innehåll från Fristads
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.