Hästgödsel blir till el och värme

Hästgödsel blir till el och värme

Elföretaget Fortum efterlyser hästgödsel från 400-500 hästar i Bergslagen för pilotprojektet Fortum Horsepower som startar i oktober där gödslet ska användas för att värma hus och producera el.

De stall som deltar i projektet får torrströ levererat till sig som sedan hämtas tillsammans med gödslet från hästarna. Mixen ska sedan eldas i kraftvärmeverket som värmer hushållen i Hällefors i Bergslagen och kommer att motsvara fem procent av den totala energiproduktionen.

För att få en miljövinst letar Fortum efter lokala leverantörer och det behöver finnas minst tio till tjugo hästar i stallet för att det ska vara lönt med transporterna. Enligt försäljningschef Per Harsem finns det idag omkring 365 000 hästar i Sverige idag och enligt Fortums beräkningar skulle de kunna ta hand om gödsel från 150.000 hästar vilket skulle generera tillräckligt mycket energi för att värma upp i princip samtliga villor i Östergötland och på Gotland.

Det går även idag att köpa mindre villapannor där man kan använda hästgödsel och Per Harsem tror att det kan bli konkurrens om hästgödslet framöver.
– Men hemligheten är att veta hur man ska mixa det rätt och vi har lagt ned mycket pengar på att ta fram det bästa sättet.

 

Annons

Leave A Comment