Härnösand testar flexibel kollektivtrafik

Härnösand testar flexibel kollektivtrafik

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Härnösands kommun kommer att bli testmiljö för ett projekt där resenärer via en smartphone-app ska kunna beställa resor som ändras utifrån de behov som finns.

Projektet heter Tunnll och bakom idén står den lokala bussentreprenören Byberg & Nordin och företaget Skantek AB som utvecklar tekniken.

Testprojektet kommer att starta första kvartalet 2018 och innebär att resenärerna bokar sin resrutt via appen och sedan får tillbaks en tidsangivelse och information om upphämtningsplats. Det kommer främst att röra sig om småbussar som kör i det flexibla linjenätet.

Annons

Sponsrat innehåll från Paroc

<AllardEgnell

Kommer du ihåg Kyoto-pyramiden?

Att minska värmeförlusterna. Det är Kyotopyramidens* första och viktigaste steg för att skapa energieffektiva byggnader. Isolering är ofta det mest kostnadseffektiva sättet att öka energieffektiviteten och sänka energikostnaderna.

 

 

Läs mer

Enligt Tomas Byberg på Byberg & Nordin hoppas de få in en helt annan typ av kategori människor i lokaltrafiken med hjälp av appen.
– I medelstora städer går inte bussarna så långt in på kvällarna, linjerna går ju främst till arbetsplatserna. Därför åker många antingen bil eller blir hämtade till sina olika aktiviteter och behovet att åka dörr till dörr är stort. Det behovet hoppas vi nu kunna täcka in.

Om och hur detta kommer att fungera är Tomas Byberg själv väldigt nyfiken på.
– Blir det bara en person som åker blir ju tjänsten mer som en taxi men får vi in tvåhundra förfrågningar, då kommer appen att få jobba mer, säger han.

Foto: Härnösands kommun

Sponsrat innehåll från Paroc
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.