ANNONS
Här öppnar Energy Evolution Center

Här öppnar Energy Evolution Center

annons
ANNONS

Våren 2021 öppnar Energy Evolution Center upp i nya lokaler på Väster i Eskilstuna som ska bli ett nytt nationellt kunskapscenter för energifrågor.

– Energy Evolution Center blir en viktig pusselbit för att stärka näringslivet och samtidigt bidra till ett hållbart samhälle och få långsiktigt hållbara företag. Det är viktigt att lyfta fram det lönsamma med energieffektiviseringar och använda energi- och miljöarbetet som en hävstång som leder till fler jobb och fler hållbara jobb, säger Niklas Edmark, näringslivsdirektör.

Ett hyresavtal har nu tecknats med Modellfabriken i Eskilstuna AB som ägs av Sehlhall Fastigheter. Lokalerna på Kungsgatan 61, dit Energy Evolution Center flyttar in, kommer att renoveras för att förbättra energiprestandan och även anpassas till moderna kontors- och mötesplatser. Byggnaden är 1 100 kvadratmeter och kommer att rymma cirka 90 arbetsplatser.

– I byggnaden kommer vi att använda oss av klimatsmarta lösningar för energi, avfall och annan resursanvändning. Solceller kommer att installeras på delar av taket och vi ska skapa förutsättningar för maximal användning av den egenproducerade elen. I byggnaden kommer ett likströmsnät att användas för att minska förlusterna vid användning av vår egenproducerade el, tillsammans med ett växelströmsnät i vissa delar, säger Linda Werther Öhling, huvudprojektledare.

Inflyttning våren 2021

I lokalerna kommer bland annat kommunens Energi- och klimatrådgivare, Energikontoret i Mälardalen samt delar av det statliga forskningsinstitutet RISE.

– Att tillsammans med Eskilstuna Kommun skapa denna innovativa arbetsplats känns väldigt roligt då hållbarhetsfrågorna är något vi prioriterar högt. Byggnadens energisystem kommer kombinera stationär och portabel energilagring med lokal produktion via solceller. Fastigheten ska utrustas med ett väldigt spännande system för bildöverföring, internet, sensorstyrning och energisäger Alexander Lundvall, affärsutvecklingsansvarig på Selhall Fastigheter.

Upphandling av byggentreprenaden kommer att ske under våren 2020 och lokalerna bedöms vara inflyttningsklara under våren 2021.

Stärka konkurrenskraften

Projektet Energy Evolution Center är ett samarbete mellan Eskilstuna Kommun och Energimyndigheten och delfinansieras av Europeiska Regionala Utvecklingsfonden. Samarbetspartners är också RISE, Mälardalens högskola, Energikontoret i Mälardalen, Create, UF Södermanland, Eskilstuna Kommunfastighet samt Eskilstuna Energi & Miljö. Syftet med projektet är bland annat att bidra till omställningen till ett hållbart energisystem, inspirera till resurs- och energieffektiva lösningar och stärka konkurrenskraften genom klimatsmarta och energieffektiva företag.

 

ANNONS
Annons
Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.

PROVA HÅLLBART BYGGANDE UTAN KOSTNAD

FULL TILLGÅNG TILL ALLT INNEHÅLL

Nu vill vi erbjuda dig att prova på hela vårt innehåll. Genom Hållbart Byggande får du uteslutande kvalitetsjournalistik och en heltäckande bevakning av bygg- och fastighetssektorn – alltid med ett hållbarhetsperspektiv. Nyheter, aktuella projekt, intervjuer, fördjupningar, analyser, branschtrender, karriär och mycket mer.

2 månader gratis. Avsluta när du vill.