Hagfors kan få “plusvärdeskvarter”

Hagfors kan få “plusvärdeskvarter”

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Ett nytt klimatsmart kvarter planeras i Hagfors. Konsultföretaget COWI har tagit fram ett förslag på hur kvarteret Cykeln skulle kunna kretsloppsanpassas och bli ett “plusvärdeskvarter” med energi- och klimatsmarta lösningar.

Kvarteret Cykeln är tänkt att omfatta ett centralt område vid Uvån i Hagfors. Kommunen har fått bidrag från Energimyndigheten för att göra en utredning om hur det framtida kvarteret ska kunna kretsloppsanpassas. Planen är att undersöka förutsättningarna för att bygga ett nytt bostadskvarter där plusvärden, cirkulära flöden och möjligheter till att kombinera boende och sysselsättning kombineras med attraktiv och hållbar arkitektur. Det nya kvarteret är tänkt att bli ett landmärke för framtidens Hagfors, där hållbart och attraktivt boende vävs samman med innovativa funktioner till exempel lokal energiproduktion, som genererar lika mycket eller mer energi än vad som behövs, och resursåtervinning till både byggnader och människor.

COWI kommer göra en förstudie som involverar alla aspekter av ett framtida ”plusvärdeskvarter” där brukare, lokala värdekedjor, byggmaterial, dagvattenhantering, lokal odling, kompost och avfallslösningar, samt lösningar inom hållbar arkitektur med platsspecifika energisystem inkluderas.

Annons

– Det är mycket roligt att få vara involverad i planerna att skapa ett nytt hållbart kvarter på ett attraktivt läge i Hagfors. I förstudien kommer vi anpassa oss efter lokala förutsättningar och ta hänsyn till vad näringsliv och medborgare tycker för att kunna ge så bra energi- och klimatsmarta lösningar som möjligt, säger Niklas Svensson, projektledare på COWI.

 

Illustration: COWI

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.