Hackaton ska få fram energieffektiva lösningar

Hackaton ska få fram energieffektiva lösningar

ANNONS

Annons

Den 20–21 februari 2021 arrangerar Energieffektiviseringföretagen Energislaget 2021 där högskolestudenter få i uppgift att lösa ett problem med energieffektivisering inom offentlig sektor på 24 timmar.

Tävlingen är en del av ett EU-finansierat projekt, EnOff, som drivs av Energieffektiviseringsföretagen tillsammans med regioner, kommuner, energikontor och högskolor i Mellansverige. Under den digitala tävlingen kommer grupper ställas inför olika utmaningar för att under ett dygn ”hacka” fram en lösning inom Beteendepåverkan eller Analys av data. Under tävlingen kommer de deltagande studenterna ta fram konkreta lösningar på aktuella energieffektiviseringsproblem inom offentlig sektor. Grupperna kommer att bestå av studenter från olika akademiska discipliner.

Priset som delas ut till de två grupperna är en arvoderad halvdag för att presentera sin lösning för EnOff:s nystartade tankesmedja. Den är den första i sitt slag att diskutera energieffektivisering och består av beslutsfattare på hög nivå från branschorganisationer, myndigheter och regioner.

Lyfta lokala projekt

Den 22 september startade EEF Sveriges första think tank om energieffektivisering, där bland annat generaldirektörerna för Energimyndigheten och Upphandlingsmyndigheten deltog samt representanter från både näringslivet och offentliga sektorn. Syftet med Think tanken är att lyfta energieffektiviseringsfrågan så att fler projekt ska genomföras lokalt i den offentliga sektorn.

– Vi verkar vara rörande överens om att det finns en stor potential kvar i energieffektivisering. Nu hoppas jag på konkreta åtaganden från deltagande myndigheter, offentliga sektorn och näringslivet för att driva på i frågan. Vi har ett gemensamt ansvar för att det ska börja hända saker. Och det är bråttom, sade Lotta Bångens, vd för EEF och initiativtagare till Think tanken, i samband med mötet tidigare i höst.

ANNONS

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.