ANNONS

Göteborg får nya hyresrätter i trä

annons
ANNONS

HSB Göteborg och arkitektkontoret CaseStudio har vunnit en markanvisningstävling vid området runt Gibraltargatan i Johanneberg. Tillsammans ska de bygga 89 nya hyresrätter i trä.

Den aktuella platsen för markanvisningen är Gibraltargatan där Gibraltar Herrgård ligger idag. Herrgården kommer att flyttas till Orrspelsgatan, som ligger i närområdet. HSB Göteborgs och CaseStudios tävlingsbidrag går under namnet Osmos och bostadskvarteret består av 89 lägenheter, från ettor på 32 kvadratmeter till fyrrummare på upp till 110 kvadratmeter. Fasaden har två skikt innanför den släta ytan finns det svängda ljusa träväggarna med indragna balkonger. Gården, tillsammans den gemensamma takterrassen och ”social hub” i bottenplan, bidrar till möjligheten för sociala aktiviteter och möten. De gemensamma ytorna är utformade för att stödja de boendes möjlighet för en hållbar vardag t ex genom delnings – och lånefunktioner, cykelverkstad och odling.

Innovation och hållbarhetsfrågor är en viktig del i projektet och i teamet ingår även MARELD landskapsarkitekter och teknikkonsult Bengt Dahlgren, som har bidragit med ekosystemtjänster och integrerade energilösningar.

– Vi är väldigt glada över att få möjlighet att utveckla och bygga nya hyresrätter till HSBs bosparare och medlemmar i ett av stadens bästa lägen! Det som gör det här projektet extra spännande är att vi här, i samverkan och dialog med staden, övriga aktörer, Chalmers och vårt HSB Living Lab, får möjlighet att bidra till kunskapsspridning och skaffa oss erfarenhet av trähusbyggande i Göteborg, säger Lena Josgård, Affärsområdeschef för Mark- och projektutveckling på HSB Göteborg.

Projektet ska även bidra till ett steg mot normalisering av trähusbyggande. Förslaget löser två av trähusens viktiga utmaningar: ljud mellan lägenheter och att skapa smala bostadsvolymer med goda boendekvaliteter som följd.

Illustration: CaseStudio

ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.