Glasbranschen ställer sig bakom färdplan för fossilfri konkurrenskraft

Glasbranschen ställer sig bakom färdplan för fossilfri konkurrenskraft

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Glasbranschföreningen, Svensk Planglasförening och Glascentrum ställer sig bakom bygg- och anläggningssektorns färdplan för fossilfri konkurrenskraft, med målet att år 2030 ha halverat utsläppen och senast 2045 vara helt klimatneutral.

– Ställningstagandet markerar tydligt brådskan i och vikten av en hållbar byggsektor både miljömässigt och socialt. I enlighet med färdplanens mål för år 2020–2022 kartlägger vi nu utsläppen och formulerar klimatmål. Vi kommer att fokusera på tydliga och träffsäkra åtgärder för att i möjligaste mån underlätta för medlemsföretagen att omsätta målen i praktiken, säger Melinda Lemke, projektledare för Glasbranschföreningens fasadföretag och föreningens hållbarhetsarbete.

Genom att skriva på färdplanen för fossilfri konkurrenskraft förbinder sig organisationerna att aktivt minska sektorns klimatutsläpp och driva upp innovationstakten. Tillsammans med hela värdekedjan, från råvaruutvinningen till återbruket, vill man verka för att skynda på den hållbara omställning som krävs för ett klimatneutralt Sverige år 2045.

– För att lyckas med omställningen krävs samarbeten över alla gränser och inom alla led i byggsektorn. Det är först när alla aktörer samlas kring en gemensam målbild som riktigt kraftfulla resultat kan uppnås, säger Joel Rosenqvist, ordförande i Svensk Planglasförening.

Just nu läggs stort fokus på hållbar upphandling och renovering som viktiga drivkrafter i omställningen. Glasbranschföreningen, Svensk Planglasförening och Glascentrum hoppas kunna bidra i arbetet med att ta fram en process för hållbar upphandling. Att satsa på forskning och utveckling parallellt med utbildning är också centrala åtgärder för att klara målen. I Glasbranschföreningens egen skola i Katrineholm och via Glascentrum genomförs ett stort antal utbildningar, vilka i framtiden kommer att innehålla än mer konkret klimatarbete.

– Idag ser vi ett ökat intresse när det gäller val av glas och montage. För att tidigare kunna fokusera på användningsområde och funktion efterfrågas mer information om produktens klimatpåverkan. Det bedrivs en del forskning och en hel del processförbättringar har skett, men mycket återstår för att nå målen. Vi har en stor utmaning i att utbilda marknaden och glasbranschen när det gäller glasets klimatpåverkan, säger Anna-Lena Fransson, vd, Glascentrum.

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.